Diuretici loše utiču na kosti

Izvor: S media, 02.Sep.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diuretici loše utiču na kosti

Starije osobe koje, uglavnom zbog povišenog krvnog pritiska, koriste diuretike, gube trostruko više koštane mase od osoba koje ne koriste ovu vrstu lekova, eliminisanje vode dovodi do gubitka veće količine natrijuma, kalijuma i kalcijuma, tvrde američki stručnjaci.

Jaki diuretici, koji se koriste za održavanje krvnog pritiska pod kontrolom, mogu da izazovu izlučivanje većih količina kalcijuma i na taj način dovedu do znatnog smanjenja koštane mase.

Doktor >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Lajonel Lim iz bolnice Grifin u Konektikatu kaže da osobe koje konzumiraju diuretike imaju veće šanse da obole od osteoporoze, a poznato je da ta bolest, koja češće pogadja žene nego muškarce, kod njih rezultira i češćim lomovima kostiju.

Diuretici su posebno delotvorni kod srčanih bolesnika jer kod njih ublažavaju pojavu oteklih zglobova i zadihanosti, ali povećano eliminisanje vode dovodi do toga da bubrezi iz organizma eliminišu i veće količine natrijuma, kalijuma i kalcijuma.

Doktor Lim je sa kolegama sproveo istraživanje na 3.300 muškaraca u dobi od 65 i više godina, medju kojima je osam odsto uzimalo diuretike redovno ili povremeno.

Stručnjaci skreću pažnju da osobe koje uzimaju diuretike najčešće imaju višak kilograma, da veći deo vremena provode sedeći i da često, osim od povišenog krvnog pritiska, pate i od bolesti srca ili neke druge bolesti.

Američki stručnjaci upozoravaju da bi lekari kod prepisivanja diuretika trebalo da imaju na umu i njihov štetan faktor, odnosno njihovo štetno delovanje na gustinu koštane mase.

Izvor: S media

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.