Dete može da se vaspita i bez fizičkog kažnjavanja – ali samo ako koristite ovu metodu VIDEO

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 16:22

Dete može da se vaspita i bez fizičkog kažnjavanja – ali samo ako koristite ovu metodu VIDEO

Roditelji često imaju nedoumice u vezi sa vaspitavanjem dece, pa pokušavaju da nađu prave načine kako bi ih resili. Da li mogu dete da vaspitam bez kazne, šta ako mi se dete baca na pod, kako da naučim dete da se brani, ali da ne udari drugo dete, samo su neka pitanja na koja odgovara Tatjana Javorina, edukovana savetnica za roditeljstvo.

Na samom početku razgovora za TV Prva, savetnica Tatjana ističe da je tzv. "razumno roditeljsvo" ključ u pravilnom vaspitavanju dece. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Međutim, šta znači taj termin?

"Pre svega da razumno roditeljstvo jeste drugačije od onog na koje smo navikli na našim prostorima ovde: Na prostoru Balkana i bivše Jugoslavije, roditelji vaspitavaju pre svega intuitivno. To je, onako, refleksno. Šta se dogodi u datom momentu, pa na to reagujemo intuitivno. A razumno je ipak suprotno od toga. Razumno znači da uključimo više kognitivne funkcije našeg nervnog sistema. I da u tom momentu, kada se dete baci na pod ili kada vrišti ili kada udari dugo dete, ne reagujemo impulsivno, znači intuitivno, nego da kažemo: 'Aha šta bih ja mogao da uradim', znači malo da razmislimo i da postupimo", ističe savetnica, te dodaje:

"Znači, u razumnom roditeljstvu nema kazne, u razumnom roditeljstvu ima posledica, a to je nešto što uči decu toj konekciji sa ponašanjem. Ukoliko ja odaberem da preteram danas sa nekim ponašanjem, posledica će biti ovo. Znači, uči decu šta bi trebalo da rade, a ne da smo mi roditelji ti koji kažnjavaju".

A da li razumno roditeljstvo možemo da primenjujemo u situacijama kada, primera radi, dete stavi prst u utičnicu, savetnica odgovara:

"Da, to je zapravo neverovatno, ali toliko često pitanje šta da radim kada moje dete stavi prst u utičnicu. Pet puta sam ponovila, sto puta sam ponovila, ali ono i dalje stavlja taj prst. Šta to znači biti razuman u toj situaciji? To znači ovako, konkretno primer - kada vaše dete od godinu dana krene da radi stvari koje ne sme, prosto udaljite dete od tog objekta. Zašto? Zato što ponavljanje i rečenice koje u sebi sadrže tu negaciju - ne diraj, ne smeš, ne viči, ne skači, ne, ne, ne. Dete zapravo, da kažem, programiraju da nam na taj način odgovara. Ukoliko dete izmestite, krenulo je ka utičnici, spustite se na visinu deteta, pogledate dete u oči, oslovite ga imenom i kažite: 'Milice, ljubavi, ne stavljamo prste u utičnicu zato što može da nas povredi'. Nakon toga, dete uzmete fizički, udaljite od tog objekta i mesta dešavanja. Ponovite nekoliko puta i videćete drugi, treći dan da vaše dete neće imati tu tendenciju da stavi prst u utičnicu".

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.