Danas se POSTI NA VODI - Ko zapali SVEĆU I zamisli želju, sigurno će mu biti OSTVARENA, ispoštujte i ovaj OBIČAJ

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2022, 10:10

Danas se POSTI NA VODI - Ko zapali SVEĆU I zamisli želju, sigurno će mu biti OSTVARENA, ispoštujte i ovaj OBIČAJ

Veliki praznik!

Danas je Sveti Grigorije Čudotvorac, treći dan od početka Velikog Božićnog posta i danas se posti na vodi. Grigorije Čudotvorac rođen je 213. godine kao Teodor, a nakon krštenja uzeo je ime Grigorije. Poznat je i kao Grigorije Neokserijski. Bio je pravoslavni svetitelj, prvi episkop Neokerasije Pontijske, učitelj crkve i osnivač crkve u Kapadokiji.

U episkopskoj službi istakao se kao snažna ličnost, s velikim sposobnostima za organizovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << crkvenog života, bio je i veliki podvižnik i čudotvorac. Njegovo žitije napisao je Sveti Grigorije Niški. Pripisuju mu se mnoga čuda, zbog čega je u narodu i prozvan Čudotvorac.

Prema verovanjima, sveti Grigorije, zapovedao je zlim dusima, gorama i vodama, lečio muke i bolesti, pred onima koji su ga gonili bio je nevidljiv, a mogao je da predvidi događaje i čita ljudske misli.

Običaj koji se zadržao do danas vezan je za crkvu i molitvu. Ko se pomoli svetom Grigoriju Čudotvorcu i upali sveću treba da zamisli jednu želju. Ako je njegova molitva bila iskrena i duboka, veruje se da će ovaj svetitelj ispuniti želju.

Takođe, veruje se da ukoliko onaj ko je neveran pročita na ovaj dan spise Grigorija, postaće vernik. Onaj ko u Grigorija veruje, prema predanju, biće večno zdrav i zaštićen od zlih ljudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.