Danas je Sveti Lav Кatanski: Molite se za zdravlje, a dobro se čuvajte ovoga

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 09:38

Danas je Sveti Lav Кatanski: Molite se za zdravlje, a dobro se čuvajte ovoga

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Lava, episkopa Кatanskog koji je u narodu poznat kao veliki dobrotvor i iscelitelj.

Sveti Lav živeo je u Italiji u 8. veku i čitav život je posvetio pomoći bolesnima i siromašnim ljudima.

Ostao je poznat po legendi o mađioničaru. Naime, u jednom trenutku u njegov grad došao mađioničar i opsenar Iliodor koji je svojim pričama zavodio omladinu.

Lav ga je uhvatio, vezao i zajedno sa njim ušao u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veliku vatru. Prema predanju, Iliodor je izgoreo, dok Lava plamen nije ni dotakao.

Ubrzo nakon toga, Lav postaje živi svetac koji je dodirom i lepom rečju lečio bolesne. Svetog Lava Katanskog slave i pravoslavna i katolička crkva.

U našem narodu današnji svetac se poštuje jer donosi zdravlje i sreću u svaki dom vernika a, kao što je vatrom pročistio nevernike, plamenom odnosi sve nevolje, bolesti i nedaće.

Zbog toga verovanje kaže da se na današnji dan treba naročito čuvati vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.