Danas je SVETA PETKA, a uz OVU molitvu se  dešavaju NAJVEĆA ČUDA, dobro zdravlje i blagostanje

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2020, 12:54

Danas je SVETA PETKA, a uz OVU molitvu se dešavaju NAJVEĆA ČUDA, dobro zdravlje i blagostanje

U našem narodu veoma je poštovana i cenjena, pogotovo među ženama čijom se zaštitnicom smatra.

Srpska pravoslavna crkva slavi danas veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi - zaštitnici žena, siromašnih i bolesnih.

Prepodobnu mati Paraskevu proslavio je njen podvižnički život u pustinji, ali i mnogobrojna čuda koje je, kako kažu verovanja, učinila posle upokojenja, a prema rečima vernika, čini ih i dan danas.

Njene čudotvorne mošti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenošene su u toku vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa odatle u Trnovo, da bi potom bile prenete u Valahiju.

Kad su Turci osvojili Valahiju 1396. godine svojim zauzimanjem kod sultana Bajazita carica Milica prenese mošti ove svetiteljke u Beograd.

U Beogradu je zatim podignuta crkva Svete Petke koja i do danas postoji (u Kalemegdanskoj tvrđavi), u kojoj se nalazi i izvor Svete Petke sa čudotvornom vodom.

Godine 1521. sultan Sulejman zapleni mošti prepodobne Paraskeve i prenese ih u Carigrad. Blagočestivi Vasilije Lupul, gospodar zemlje Moldavske prenese svete mošti u svoj prestoni grad Jaš. Danas grad Jaši pripada Rumuniji i u njemu se nalaze mošti Svete Petke. Divnim čudesima svojim ove svete mošti neprekidno proslavljaju Gospoda.

Na grobu Svete Petke, kaže legenda, događala su se razna čudesa. Pored njenih moštiju u Jašiju vernici se najviše mole za isceljenja od raznih bolesti, spas od opasnosti, ratova, surove smrti…

Prepodobna mati Paraskeva, zaštitnica i čudotvorka, posebno je omiljena svetiteljka među Srbima

MOLITVA SVETOJ PETKI PARASKEVI

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božjeg, kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negda Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrosti i radosti, Hristova device, naša pomoćnice. Budi i nadalje straža našem prestonom gradu, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernicima, podigni nedužne i tužne, a usopšim roditeljima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božja svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi. Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, navek veka. Amin."

EVO KAKVA SU VEROVANJA

Narodna verovanja kažu da na današnji dan ne sme da se pere veš, da se šije, da se radi težak posao, a pogotovo to ne treba da rade žene.

Mnogi koji veruju u Svetu Petku, tvrde da se ona uvek odazove molitvama, posebno za zdravlje i sreću porodice.

Ali, kad je neko jednom prizove u svoj dom, ona kasnije dolazi i nepozvana, kad god porodici preti neka nesreća.

Javlja se i upozorava svoje vernike uglavnom kroz snove. Svetu Petku, na njen dan, 27. oktobra mnogi prizivaju u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hleb crvenim vinom, pominjući u molitvama Petkovicu ili Pejčindan. Potom popiju vodu sakupljenu s izvora uz manastire posvećene njoj. Ta se voda naziva adžijama.

Njome u ponoć treba ugasiti i sveću koja se taj dan, drži upaljena 24 sata. Sveća se čuva do sledeće slave jer ima svojstvo zaštitnika.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.