Danas je Badnji dan: Ovo su najvažniji običaji i narodna verovanja

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 09:31

Danas je Badnji dan: Ovo su najvažniji običaji i narodna verovanja

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar proslavljaju Badnji dan. Završavaju se poslednje pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik, Božić.

Badnji dan naziv je dobio po badnjaku koji se ovog dana seče i unosi u kuću. S badnjakom, vernici u kuću unose sreću, zdravlje i napredak.

U selima se u ranu zoru odlazi u šumu po, najčešće, mlado hrastovo drvo, a u gradovima se badnjak kupuje na pijacama.

Na ovaj dan priprema se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i božićna pečenica, mese kolači i torte, i sve se priprema za prazničnu trpezu. Uveče, badnjak se zajedno sa slamom i pečenicom, unosi u kuću. Slamom se posipa pod, čime se dom pretvara u vitlejemsku pećinu u kojoj je rođen Hristos. U seoskim kućama slama na podu leži tri dana, u gradovima ova simbolika svedena je na rukovet slame.

Badnjak predstavlja drvo koje su pastiri doneli i koje je Josif naložio u hladnoj noći.

Prema verovanjima, na Badnji dan ništa ne treba da se iznosi iz kuće.

Badnjak se, uz niz ritualnih radnji koje treba da obezbede zdravlje i napredak cele kuće i porodice, odmah loži, u gradovima pregori tek po koji list, i večera može da počne.

Mnogi ovaj dan provode u strogom postu, ali najčešće su na trpezi pasulj i riba.

Na Badnje veče posvađani treba da se pomire. Ne spava se, već dočekuje trenutak Rođenja Hristovog.

Badnja noć je noć mira i iščekujuće radosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Badnji dan

Izvor: OkRadio.rs, 06.Jan.2024

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Badnji dan, koji se proslavlja dan pred Božić. Ovo je poslednji dan božićnog posta, a porodice za posnom trpezom dočekuju dan rođenja Isusa Hrista. U pravoslavnim hramovima se služi liturgija, a na večernjoj službi se pali Badnjak. On se seče ujutru,...

Nastavak na OkRadio.rs...

PEVAČICA JEDE NA PODU, ONA SPREMA PIHTIJE, a evo kako se slavi u domu Cece Ražnatović Badnji dan: "Idemo u crkvu, palimo badnjak, kuvamo vino"

Izvor: Blic, 06.Jan.2024

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Badnji dan, a pripadnici estrade su otkrili kako proslavljaju najradnosniji hrišćanski praznik.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.