Da li znate? Koliko dugo BELI LUK stvarno može da traje i kako znati kada se pokvario?

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2020, 19:01

Da li znate? Koliko dugo BELI LUK stvarno može da traje i kako znati kada se pokvario?

Evo odgovora.

Prvo je važno znati da je beli luk koji kupujete u prodavnicama sušeni beli luk, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i stvorila barijeru koja će ga štiti od vlage.

Postoji jedna namirnica koja se nalazi u gotovo svakom domaćinstvu i često se koristi u kuhinji, bez obzira na sezonu ili godišnje doba, a to je beli luk. Ali znate li koliko ga zapravo dugo možete držati, a da se ne pokvari i kako ga sačuvati da biste produžili njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vek trajanja? Na ova pitanja odgovorila je stručnjak za hranu Ven-Jaj Jing.

Prvo je važno znati da je beli luk koji kupujete u prodavnicama sušeni beli luk, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i stvorila barijeru koja će ga štiti od oštećenja od vlage. - Sušeni beli luk trajaće pet do šest meseci, ako se pravilno skladišti - objašnjava Jing.

Zahvaljujući ljusci belog luka, on se sam održava i čuva unutrašnjost, pa je najbolje da ga ostavite ako želite da potraje.

- Najbolji način čuvanja belog luka je da ga čuvate celog, bez ljuštenja ili odvajanja čenova. Kad odvojite čen od ostatka glavice, smanjuje se rok trajanja, a kad ga ogulite, značajno smanjujete taj rok na samo nekoliko dana - tvrdi Jing.

- Beli luk držim u delu frižidera gde je manja vlaga. Ako vidim kondenzaciju u frižideru, obavezno ga obrišem suvim papirnim ubrusom - otkriva Jing.

Kao i drugo povrće, možete se okrenuti metodama kiseljenja ili zamrzivaču kako biste produžili rok trajanja. - Ako ga kod kuće imate u velikoj količini, pre nego što omekša, možete ga sačuvati tako što čete da ga ukiselite ili zamrznete - kaže Jing.

- Postoji nekoliko pokazatelja koji sugerišu da je luku prošao rok trajanja. Tamne mrlje i promena boje su loše vesti, kao i mekoća glavice. Šta je sa onim zelenim klicama koje izgledaju kao da se pojavljuju niotkuda? Oni su znak da se luk počeo kvariti - tvrdi Jing.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.