Da li je ženski orgazam greška evolucije?

Izvor: S media, 12.Mar.2011, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je ženski orgazam greška evolucije?

Ženski orgazam je po mišljenju nekih naučnika samo usputna nuspojava majke prirode.

Biološka funcija ženskog orgazma već dugo zbunjuje evolucijske naučnike.

Symons i Lloydova uznemirili javnost

1979. godine je poznati antropolog Donald Symons objavio delo Evolucija ljudske seksualnosti, u kome je objasnio evolucijski razvoj naših fizioloških i psiholoških karakteristika. Usredsredio se pre svega na seksualnost, a naučvenu i opštu javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je najviše iznervirao tvrdnjom da je ženski orgazam samo srećna okolnost prirode, fenomen bez biološke funkcije. Sa Symonsovom teorijom se u najnovijoj knjizi Slučaj ženskog orgazma: Rupa u evolucijskoj nauci slaže i Dr. Elisabeth A. Lloyd, profesorka biologije na Univerzitetu u Indiani.

Prilagođavanje, nusproizvodi i odstupanja

Symons je tvrdio da se sve telesne i psihološke karakteristike koje su se razvijale tokom procesa evolucije mogu podeliti u tri kategorije: prilagođavanje, nuspojave i odstupanja. Pod prilagođavanjem možemo ubrojiti sve posebnosti koje doprinose ekonomičnosti, učinkovitosti, kompleksnosti, preciznosti, pouzdanosti i funkcionalnosti u rešavanju problema. Neke naše odlike pak nisu prilagođavanje, već slučajna nuspojava i proizvoljno odstupanje. Za lakši prikaz zamislite sijalicu koja je napravljena da bi proizvela svetlost, a ujedno daje i toplotu, no njena površina nije posve glatka jer se staklo pojedine sijalice donekle razlikuje od druge. Svu kompleksnost ljudskih karakteristika možemo dakle uvrstiti u jednu od tih triju kategorija.

Ženski orgazam samo za zabavu

Njegova nedvosmisleno najkontroverznija tvrdnja bila je da ne postoje dokazi koji bi potvrđivali da je ženska sposobnost orgazma prilagođavanje namenjeno produživanju ljudske vrste, zato je najverovatnije da je samo slučajan nusproizvod. Slično kao što muškarci imaju neupotrebljive prsne bradavice, koje su slučajna nuspojava zajedničkog porekla oba pola i uporednog razvoja zametka u prvih osam nedelja, ženski orgazam bi tako bio slučajna nuspojava porekla mehanizma koji muškarcu omogućava orgazam, uz pomoć koga ejakulira semenu tečnost i tako se pobrine za reprodukciju. Muškarcu se razvija penis, a ženi nervni završeci u klitorisu omogućavaju orgazam bez biološke funkcije. U prilog Symonsovoj teoriji govore i činjenice da žene ne doživljavaju orgazam pri svakom seksualnom odnosu, da ga neke niti nisu sposobne postići i da je ženski orgazam odlika samo ljudske vrste.

Neki se ne slažu

Takvim pogledima se oštro suprotstavlja profesor biologije Dr. John Alcock sa Univerziteta u Arizoni, koji tvrdi da se ženski orgazam razvio s određenom svrhom. Navodi da bi ženski orgazam trebalo da olakša transport sperme i ženama omogući prepoznavanje snažnih i zdravih, reproduktivno primernih muškaraca, čime pomaže u preživljavanju potomstva. Zato po njemu činjenica da žene ne doživljavaju orgazam pri svakom seksualnom odnosu ne može služiti kao dokaz da ženski orgazam nije evolucijsko prilagođavanje. Istovremeno su stručnjaci nedavno ustanovili da i ženka majmuna vrste Macaques rhesus doživljava orgazam, koji je vrlo sličan ženskome. Možda se pravi razlog skriva u telesnom i duševnom užitku koji prati ženski orgazam, zbog koga su žene spremnije na sudelovanje u seksualnim aktivnostima. Više seksa - više dece.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.