Da li je bezbedno rađati u svoja četiri zida? Srpski lekari: Može da ugrozi život žene VIDEO

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 19:27

Da li je bezbedno rađati u svoja četiri zida? Srpski lekari: "Može da ugrozi život žene" VIDEO

Porođaj kod kuće uglavnom vezujemo za naše bake i prabake. Iako se čini kao daleka prošlost, poslednjih godina mnoge žene biraju da baš u svom domu donesu novi život na svet. No, rizici postoje, upozoravaju lekari.

Najsigurnije mesto za porođaj bila su upravo njena četiri zida. Anja Ojdanić iz Beograda pre nepunih godinu dana rodila je ćerku kod kuće što je, inače, prvobitna ideja njenog supruga.

"Ja sam zdrava i dete je zdravo i osetila sam da moje telo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da iznese taj prirodni tok porođaja, plus, ta intimna atmosfera. Prisustvo i muža. Imala sam i dulu i babicu na porođaju", rekla je ona za TV Prva, te dodala da se tokom porođaja kod kuće osećala opušteno i prepušteno.

Međutim lekari iz Srbije upozoravaju da više nije bezbedno da se žene porađaju kod kuće, a Vanja Milošević, ginekolog u GAK "Narodni front", objasnio je i zašto.

"Vreme od 30 do 60 minuta nakon porođaja kada se posteljica, koja hrani inače bebu, odlubljuje u materici. Taj period vremena i taj čin je nepredvidiv. Plus, postoje situacije kada vi imate tako masivno, urgentno krvarenje koje može da ugrozi život žene".

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.