DOKTORKA POSAVETOVALA STARIJE OD 50 GODINA: Čak iako nemate bolove u kostima preventivno bi trebalo da konzumirate ove dve stvari!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 07:02

DOKTORKA POSAVETOVALA STARIJE OD 50 GODINA: "Čak iako nemate bolove u kostima preventivno bi trebalo da konzumirate ove dve stvari!"

Čak i ako trenutno ne osećate nikakve simptome koji bi ukazivali da su vam kosti slabe, poput bolova u leđima ili sklonosti lomovima, ključno je dati prioritet zdravlju kostiju.

- Osteoporoza je često tiha bolest jer ljudi koji je razviju možda neće primetiti nikakve promene sve dok kost ne pukne - kaže dr Lauren Gleason.

Kako starimo, tako gubimo koštanu masu i gustinu. Kod žena se taj gubitak ubrzava nakon menopauze zato što je estrogen potreban za zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kostiju, a u toj fazi se značajno smanjuje.

Za razliku od žena koje doživljavaju brzi gubitak koštane mase nakon menopauze, kod muškaraca to dolazi postupnije. Jedan od načina izgradnje jakih kostiju je ishrana.

Važno je fokusirati se na dve stvari - kalcijum i vitamin D.

- Iako su ove hranjive materije važne za zdravlje kostiju, znamo da većina odraslih ne konzumira dovoljno kalcijuma ili vitamina D - kaže dijetetičarka Katie Dodd. Dr Gleason se slaže.

- Važno je jesti hranu bogatu kalcijumom. Za žene od 50 godina i mlađe i za muškarce od 70 godina i mlađe cilj je 1000 miligrama kalcijuma dnevno. Za žene starije od 50 i muškarce starije od 70 to se povećava na 1200 miligrama dnevno - dodala je.

Imajući to na umu, Dodd svima preporučuje da svaki dan konzumiraju mleko.

- Ako ne podnosite mleko, kupite obogaćene varijante koje osiguravaju i kalcijum i vitamin D - ističe.

Osim mleka, na njeznom spisku za kupovinu uvek su i sir i jogurt. A ako ne podnosite mlečne proizvode uopšte, onda možete konzumirati tamno lisnato povrće poput kelja, brokolija i blitve, kao i losos, sardine, skušu i jaja.

Važno je i da smanjite unos kofeina i alkohola, koji su povezani sa smanjenjem gustine kostiju do koje dolazi s godinama, te da ne zanemarite važnost vežbanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.