DOKAZANO: Deca koja odrastaju uz babe i dede su srećnija, pametnija i obrazovanija

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2019, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOKAZANO: Deca koja odrastaju uz babe i dede su srećnija, pametnija i obrazovanija

Ova deca imaju manje problema u ponašanju.

Ljubav, briga i podrška baka i deka imaju blagotvoran uticaj na unuke. O tome svedoče brojna naučna istraživanja.

Emocionalna bliskost baka i deka sa unucima smanjuje rizik od depresije kod dece. Kada su naučnici sa Bostonskog koledža analizirali podatke koje su sakupljali 19 godina, pokazalo se da se opasnost od depresije smanjuje i kod starijih i kod mlađih generacija.

Babe i dede ulivaju unucima osjećaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stabilnosti i emotivne sigurnosti. A u traumatičnim situacijama ili tokom porodičnih svađa, baka i deka su često podrška unucima.

Istraživanje Oksfordskog univerziteta pokazalo je da bliska veza unuka i starijih generacija pomaže deci da se nose sa traumatičnim događajima u životu, kao što su maltretiranje u školi ili razvod roditelja.

Roditelji ponekad nemaju dovoljno vremena za igre i razgovor sa decom. Bake i deke često deci zamenjuju roditelje, posebno kad im je potrebna igra i zabava.

Osim toga, oni ređe grde decu, tako da su unuci spremni da im otkrivaju svoje tajne.

Sve ovo poboljšava opštu emotivnu atmosferu u porodici, jer su i roditelji spokojniji, znajući da su deca dobro i dok njih nema.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.