DEVOJKE, ogledalce pod jastuk - Ne zaboravite da zamislite želju noć pred BOGOJAVLJENJE, i pazite na SNOVE

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2024, 19:18

DEVOJKE, ogledalce pod jastuk - Ne zaboravite da zamislite želju noć pred BOGOJAVLJENJE, i pazite na SNOVE

Bogojavljenje je jedan od značajnih praznika, slavi se u čast podsećanja da misija Isusa Hrista nije započeta rođenjem, već njegovim krštenjem, kada su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh, odatle i dolazi naziv Bogojavljenje.

Za Bogojavljenje se vezuje više običaja i verovanja, a najpoznatije je zamišljanje želje u ponoć, i stavljanje ogledalceta ispod jastuka. Ovaj praznik je baš vezan za želje devojaka.

Za Bogojavljenje se vezuje više običaja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i verovanja, a najpoznatije je zamišljanje želje u ponoć, i stavljanje ogledalceta ispod jastuka. Ovaj praznik je baš vezan za želje devojaka.

Snovi 

Stara verovanja kažu da san koji ste usnuli u noći između 18. i 19. januara može da predstavlja svojevrsnu poruku ili predskazanje budućih događaja, zbog čega bi bilo dobro zapamtiti ono što ste sanjali.

Zamislite želju

Prema predanju, u poslednjim minutima Krstovdana, trebalo bi da jasno i nedvosmisleno formulišete želju koja vam je važna, pa tačno u ponoć, otovorite prozor i zamolite Gospoda da vam tu želju ispuni, jer na dan kada je božji glas objavio da je Isus njegov sin - Bogojavljenje, sve želje će biti uslišene.

Loptice od testa

Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.