DEČAK IZ SRBIJE OTIŠAO NA EKSKURZIJU, VRATIO SE SA 200 PEČATA PO TELU?! Evo koliko je OPASAN ujed stenica za koje majka tvrdi da su uzrok osipa

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2023, 17:13

DEČAK IZ SRBIJE OTIŠAO NA EKSKURZIJU, VRATIO SE SA 200 PEČATA PO TELU?! Evo koliko je OPASAN ujed stenica za koje majka tvrdi da su uzrok osipa

Kako majka dečaka navodi, njega su izujedale stenice dok je bio na ekskurziji u hotelu na Zlatiboru.

Pojedini učenici drugog razreda OŠ "Braća Jerković" iz Železnika koji su od 13. do 20. juna boravili na rekreativnoj nastavi na Zlatiboru vratili su se kući s crvenim flekama po telu, za koje roditelji tvrde da su ujedi stenica! Redakciji Kurira javila se majka osmogodišnjeg dečaka i poslala je fotografije koje potvrđuju, kako kaže, da je imao 200 pečata, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čak i na kapcima!

"Deca su sedam dana bila tamo. Prvih dana je sve bilo u redu, međutim, 17. juna pozvala me je učiteljica i rekla da je sinu izašlo nešto po rukama i vratu. Odvela ga je kod lekara i tamošnji doktor je konstatovao da je reč o alergiji zbog promene sredine. Bila sam zabrinuta. Sutradan mi je učiteljica javila da se to proširilo", navodi majka:

"Sin se vratio 20. juna i sutradan dobio temperaturu. Odvela sam ga u dom zdravlja, gde su čak pomislili da nisu možda i morbile, a onda su me uputili na infektivnu kliniku i odatle na kožnu, gde su lekari konstatovali i u izveštaju napisali da je to od ujeda." U roditeljskoj Vajber grupi se, dodaje, javilo još onih čija su se deca s rekreativne vratila sa istim simptomima.

Majka kaže da njeno dete ima nesnosan svrab po celom telu i da noću ne može da spava, a ima i temperaturu i mučninu.

"Dobio je i terapiju, a vadili smo mu i krv. Povišen mu je CRP, ali nema virus u krvi." Ističe i da su se javili i drugi roditelji čija su deca videla isti prizor na terenima, kao i da je jedna majka pronašla recenziju smeštaja od pre dve nedelje u kojoj piše da su deca dobila alergijsku reakciju od ujeda stenica.

Za razliku od većine drugih insekata, koji ostavljaju znake svog prisustva u našem domu, stenice su u stanju mesecima da prolaze neopaženo. Mogu da prođu meseci i godine pre nego opazite da sa vama spavaju neželjeni gosti. Tačnije, ne spavaju, hrane se vašom krvlju dok vi spavate.

Smatralo se da su stenice istrebljene još 40ih godina prošlog veka, međutim, u poslednjih deset godina broj stenica je porastao za 4000%. Smatra se da su razlog tome sve jeftinija i sve dostupnija putovanja. Ljudi odsedaju u raznim hotelima i hostelima, što stenicama omogućava neometano širenje.

Interesantno je da je ujed stenica gotovo bezbolan i da ne budi ljude iz sna. Prilikom ujeda stenice ispuštaju neku vrstu anestetika, koja čini da koža utrne i da se ujed ne oseti. Na koži ostaju crveni tragovi koji nalikuju bubuljicama, ispupčeni su i zadebljali. Tragovi ujeda se mogu javiti i 14 dana nakon ujeda, reakcija ne mora biti momentalna. Okolna koža može biti upaljena i iziritirana, mogu se javiti svrab, plikovi i alergijske reakcije, dok određeni deo populacije na koži nema nikakve tragove nakon ujeda stenice.

Ujed stenica je opasan jer stenice dolaze u direktan kontakt sa ljudskom krvlju. Nosioci su raznih patogenih mikroorganizama, od kojih same ne oboljevaju, ali ih prenose ljudima. Prenosioci su čak 28 vrsta potencijalno opasnih patogena, piše na sajtu Eko protekt.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.