DECA EVAKUISANA PO HITNOM POSTUPKU: Socijalna služba na podu doma zatekla OTPAD, ISKORIŠĆENE PELENE, FLAŠE...

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2021, 18:59

DECA EVAKUISANA PO HITNOM POSTUPKU: Socijalna služba na podu doma zatekla OTPAD, ISKORIŠĆENE PELENE, FLAŠE...

Na slikama kuće u Viralu, Merzisajd, vide se gomile smeća u kuhinji, umivaonik i kada puni odbačenih limenki i flaša, te odeća svuda po podu, preneo je “Dejli mejl”.

Šestoro dece pronađeno je kako žive u jezivim uslovima u “straćari” u Engleskoj, okružena psećim i mišjim izmetom i korišćenim pelenama, pokazuju šokantne fotografije prikazane na sudu.

Roditelji, koji nisu imenovani radi zaštite identiteta dece, priznali su okrutnost nad decom na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sudu u Liverpulu. Sudija je zatražio odgovore o stanju u kojem su deca i šta je urađeno da se zaštite, nakon što je otkriveno da su socijalne službe bile svesne uslova u kojima su mališani živeli pre deceniju.

pic.twitter.com/2bJw28ouvw

— pensador (@sakriosamime) September 22, 2021

U izjavi jednog mališana koja je pročitana na sudu navodi se da je kuća bila “potpuna rupa” i “neprikladna za život”, da “niko ne bi trebao tu da živi”, te da je ovako bilo “dugo vremena”. Dete je reklo da nije bilo vode u kući, a smeća i psećeg izmeta svuda, što je opisalo kao “odvratno”.

- Mislim da su oba moja roditelja kriva za ove uslove. Nama je samo potrebna pomoć – reklo je dete.

Policija je početkom ove godine došla u kuću nakon poziva zbog svađe između njihovih roditelja, kad su ih sačekali jezivi prizori.

Tužilac Trevor Peri Džouns je rekao da je kuća pre bila kao iz viktorijanskog doba nego iz 21. veka. Deca su bila primorana da preživljavaju okružena izmetom i upotrebljenim pelenama a majka je rekla da se kupatilo nije koristilo “godinama”.

- Kupatilo je bilo neupotrebljivo, toalet prljav, nije bio čišćen dugo vremena i bilo je izmeta glodara – rekao je Džouns.

Službenici su pozvali pomoć, evakuisali decu i zamolili drugu patrolu da donese hranu, čistu odeću i nove pelene. Otac i majka su uhapšeni i ispitani. Otac je prihvatio optužbe da su uslovi u kući bili “veoma loši” i da su deca “mogla da se povrede”, ali je tvrdio da je očistio pre oko mesec dana. Majka je rekla da je radila “mnogo sati” na poslu, priznajući da su samo jeli brzu hranu i da je uslove dodatno pogoršao njihov veliki porodični pas.

Na nekim fotografijama koje su pokazane na sudu vidi se spavaća soba puna limenki, plastičnih tacni i papirića po podu, te boca izbeljivača i pseći izmet na podu. Dečje školske uniforme čuvale su se u sobi sa starim plastičnim bocama, kesama punim smeća i plastičnih čaša po podu.

pic.twitter.com/jX2pdhPIAB

— pensador (@sakriosamime) September 22, 2021

Tužilac je rekao da je policija pronašla korišćene pelene odbačene širom kuće, dok je kupatilo opisano kao “prljavo i odvratno”. Hodnik je bio pun smeća, kao i kuhinja. Mašina za veš nije imala vrata a pod je bio pokriven ostacima brze hrane i mišjim izmetom. U dnevnoj sobi nije bilo tepiha, utičnice su bile “izgorele”, a pod je bio pun otpada, baš kao i stepenice. I dečje sobe su bile prljave, a mrtav glodar pronađen je u jednoj fioci.

Džouns je rekao da niko od roditelja, od kojih su oboje prethodno osuđivani, nije potražio pomoć, iako su znali da je kuća “opasna, nesanitarna i rizična po zdravlje”. Istakao je da su deca preuzeta na brigu i da su vlasti već bile umešane u priču jer je zabrinutost postojala “godinama”. Socijalna služba je prvi put proverila stanje 2010, a kad je policija došla 2013. opisali su kuću kao “nehigijensku i prljavu”, što je “preneto vlastima”.

I dve godine kasnije dobrotvorno društvo Catch22 opisalo je kuću kao “veoma siromašnu”. Policija je ponovo došla 2017. jer neki od mališana nisu išli u školu. Tada su rekli da “nije prljavo već siromašno”. U još dve posete 2018. policija je iznela slučaj socijalnoj službi, opisujući sloj prljavštine, otpad i mišji izmet.

Ali, ove godine se policija ponovo vratila u kuću. Presuda roditeljima biće izrečena u novembru, preneo je “Dejli mejl”.

IZVOR: https://www.dailymail.co.uk/news/article-10006439/Six-children-living-Vi...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.