DALEKO SKROMNIJE! Kralj Čarls III danas će biti krunisan, a svečanost ni izbliza slična kao za kraljicu Elizabetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2023, 10:28

DALEKO SKROMNIJE! Kralj Čarls III danas će biti krunisan, a svečanost ni izbliza slična kao za kraljicu Elizabetu

Dosta različitih detalja, a pored svega plemstvo neće biti prisutno!

Milioni ljudi širom sveta trenutno prate krunisanje Čarlsa III, novog britanskog kralja, i njegove supruge kraljice Kamila. Poslednji put britanski monarh je krunisan 1953. godine. Bilo je to krunisanje Elizabete II, najdugovečnije britanske kraljice koja je na prestolu bila više od 70 godina.

Velika Britanija je poslednja europska monarhija u istoriji koja je zadržala ceremoniju krunisanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << U drugim monarhijama ceremonija krunisanja ne postoji, nego se prenos krune odvija na simboličnom nivou. Španski kralj obavezuje se na vernost kruni dok kruna stoji na oltaru za vreme službe u crkvi. Neke monarhije, poput Holandije i Belgije, ceremoniju krunisanja nikada nisu ni imale.

U Europi je opstalo ukupno 12 monarhija, ali samo su Britanci zadržali krunisanje. Uz to, ceremonija krunisanja britanskog monarha je događaj koji se prati na globalnom nivou.

70 godina nakon krunisanja Elizabete II, koja je na presto stupila s 25 godina, Britanci će okruniti Čarlsa III, koji će ove godine proslaviti 75. rođendan. Njegovo krunisanje, iako medijski popraćenije, višestruko je skromnije od krunisanja Elizabete II.

Krunisanje koja će trajati sat vremena bez prisustva plemstva!

Krunisanje Elizabete II trajalo je puna tri sata, a u Vestminstersku opatiju naguralo se 8000 ljudi. Većina njih bili su pripadnici britanskog plemstva - vojvode, grofovi, markizi, vikonti i baroni.

Čarlsovo krunisanje biće puno skromnije - trajaće oko sat vremena, a umesto plemića u opatiji će sediti političari i članovi humanitarnih organizacija. Većina britanskih plemića na krunisanje nije pozvana.

Čarls će na krunisanju imati oko 2000 gostiju. Prvi put u istoriji i drugi europski kraljevi će biti prisutni u opatiji.

Čarks će biti pomazan i krunisan kao kralj uz suprugu Kamilu. Na glavu će mu staviti krunu svetog Edvarda, komad koji se koristi isključivo za trenutak pomazanja. Kralj će nakon ceremonije krunu zameniti nešto skromnijim modelom, carskom državnom krunom, koju će imati na glavi tokom pozdravljanja podanika s balkona Bakingemske palate.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.