DA LI NAS MASKA ZAISTA ŠTITI?! Mikrobiolog uradio EKSPERIMENT - Saznanje će vas ŠOKIRATI! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020, 10:19

DA LI NAS MASKA ZAISTA ŠTITI?! Mikrobiolog uradio EKSPERIMENT - Saznanje će vas ŠOKIRATI! (FOTO)

Reč stručnjaka.

 Iako lekari i naučnici konstantno upozoravaju na nošenje zaštitne maske u javnosti kako bi se smanjilo širenje korona virusa, mnogi još uvek veruju da ih to ne može zaštititi.

 Mikrobiolog Ričard Dejvis je zbog toga izveo eksperiment i rezultatima zapanjio sve. Na Tviteru je objavio fotografije eksperimenta i dokazao koliko maske za lice i socijalna distanca smanjuju širenje zaraze.

U eksperimentu je koristio Petrijeve šolje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napunjene agarima, želatinoznom supstancom dobijenom od crvene alge koja pomaže razmnožavanju mikroorganizama. On ih je postavljio na sto, te su tokom  nekih faza ovog ogleda kapljice iz njegovih usta dolazile u kontakt sa Petrijevim šoljama.

U ovom eksperimentu prikupio je bakterije pevanjem, pričanjem, kijanjem i kašljanjem, sa maskom i bez nje. Pokazao je da se bakterije, dok je nosio masku, nisu gotovo uopšte širile, dok je bez maske rezultat zastrašujuć.

What does a mask do? Blocks respiratory droplets coming from your mouth and throat.

Two simple demos:

First, I sneezed, sang, talked & coughed toward an agar culture plate with or without a mask. Bacteria colonies show where droplets landed. A mask blocks virtually all of them. pic.twitter.com/ETUD9DFmgU

— Rich Davis, PhD, D(ABMM), MLS 🦠🔬🧫 (@richdavisphd) June 26, 2020

Zatim je testirao koliko nas štiti fizičko distanciranje, takođe s maskom i bez nje. Kašljao je s tri različite udaljenosti – pola metra, 1,2 i malo manje od dva metra. Tako se pokazalo da razmak od pola metra, dok se ne nosi maska, ništa ne pomaže, dok je onaj od dva zaista siguran. S nošenjem maske, potvrdio je, nije važna udaljenost jer se bakterije ne šire.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.