DA LI NAM OSNIVAČ METE NEŠTO PORUČUJE?: Mark Zakerberg objavio sliku SVOJE DECE, ali jedan detalj nas tera da razmislimo o SIGURNOSTI DRUŠTVENIH MREŽA

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 22:41

DA LI NAM OSNIVAČ "METE" NEŠTO PORUČUJE?: Mark Zakerberg objavio sliku SVOJE DECE, ali jedan detalj nas tera da razmislimo o SIGURNOSTI DRUŠTVENIH MREŽA

Dugo je bilo ispitivano na koji način se "Meta" bavi privatnošću i bezbednošću korisnika

Zaklanjanje dečjih lica na društvenim mrežama sve je češća pojava. Međutim, ako neko to uradi, često listajući objave ni ne primetimo, a i ako obratimo pažnju, pomislimo pa zašto ste ih i objavljivali. Međutim, kada malo bolje promislimo o svemu tome, shvatimo da je objavljivanje identiteta dece jako opasno.

Međutim, kada je to uradio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prvi čovek "Mete" Mark Zakerberg, shvatili smo da i te kako treba govoriti o ovoj temi. 

Kada je Mark Zakerberg 4. jula na Instagramu podelio fotografiju svoje porodice, dve stvari su isticale: milijarder je nosio kaubojski šešir na pruge, a lica njegove dece sakrivena su emodžijima srećnog lica.

Neki ludi su se u komentarima zapitali zašto i lice bebe nije pokriveno, na šta su drugi korisnici Instagrama odgovorili da se bebino lice menja iz dana u dan i da nema potrebe. Izgled bebe se menja tako brzo i dramatično da mnogi ljudi, uključujući Zakerberga i Čena, ne veruju da je potrebno zamagliti ili na neki drugi način prikriti.

Međutim, dvoje starije dece, od kojih jedno ima pet, a drugo sedam godina, ima dovoljno razvijena lica, te lako mogu da postanu meta stranaca na mreži i softvera za prepoznavanje lica, objašnjavaju ljudi u komentarima.

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Među brojnim komentarima ipak su bili najbrojniji oni u kojima se osnivač Facebook-a kritikovao. Neki korisnici ove društvene mreže su odluku da zamagli lica videli kao odraz Zakerbergove brige za privatnost zbog deljenja slika svoje dece na mreži, uprkos tome što je stvorio ogromne platforme koje omogućavaju milionima drugih roditelja da upravo to rade.

"Meta" je dugo bila pod lupom, ispitivano je na koji način se bavi privatnošću korisnika i kako njeni algoritmi mogu koristiti za navođenje mladih korisnika na potencijalno štetne aktivnosti.

Zakerbergov postupak izazvao je polemisanje o rasprostranjenom trendu među nekim korisnicima društvenih medija, a posebno među poznatima i onima sa više hijada pratilaca, koji svakodnevno dele slike svoje dece na mrežama.

Mark nije prvi i jedini koji štiti privatnost svoje dece. Već godinama poznati poput Kristen Bel, Điđi Hadid, Krisa Prata i Orlanda Bluma zamagljuju slike ili koriste emodžije kako bi zaštitili privatnost svojih naslednika.

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid)

Zakerberg je, takođe, ranije objavljivao na mrežama fotografije svojih ćerki, ali tako da su im prikazani potiljak ili profil. "Obični" korisnici ređe koriste taj pristup, a možda bi baš trebalo da slede primer ovih poznatih ličnosti.

- Pokazujući da je pazio da ne deli lokaciju svoje porodice ili identitet dece, on možda saopštava da je zaštita na mreži odgovornost krajnjih korisnika, rekla je Aleksandra Hamlet, psiholog iz Njujorka koja pomno prati uticaj društvenih medija na mlade korisnike.

Malo je stvari tako uobičajeno za roditeljstvo kao što je to pokazivanje brojnih slika dece, i to svakome ko hoće da stane i pogleda.

Međutim, već godinama, raste broj roditelja i stručnjaka koji pokazuju zabrinutost u vezi sa rizicima deljenja ovih slika na društvenim mrežama i medijima. Neki od rizika su izloženost dece krađi identiteta, tehnologiji prepoznavanja lica, kao i stvaranje digitalnog otiska koji bi mogao da ih prati i u odraslom dobu. Neki roditelji biraju opciju da ograniče količinu sadržaja o svojoj deci, dok drugi biraju manje javne platforme.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.