Cveće vam tokom vrućina ne uspeva? Da li znate kako pravilno da ga zalivate na ovim vrućinama

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 13:13

Cveće vam tokom vrućina ne uspeva? Da li znate kako pravilno da ga zalivate na ovim vrućinama

Zalivanje biljaka čini se jednostavnim, ali se sa ovom obavezom mnogi od vas ipak muče. I to zato što postoje mnoga pravila zbog kojih treba da znate tačno kada i koliko često da zalivate koju biljku.

Osim toga, donosimo vam savete o vrsti vode koja je najbolja za biljke, kao i kako da prepoznate znakove prekomernog zalivanja. Jednom kada počnete da sledite naše smernice, biljke vam više nikada neće uvenuti...

Posebnu pažnju zalivanju biljaka posvetite tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << velikih vrućina i sušnih razdoblja. Mnoge biljke takav period ne mogu da prežive bez veće količine vode, no ima i onih kojima vrućina i suša zapravo – prijaju.

Idealna temperatura

Voda mlake temperature bolja je od tople ili hladne. I topla i hladna voda mogu da oštete biljke i zato je najbolje da napunite kantu za zalivanje i da je uvek imate spremnu.

Znakovi iz prirode

Ne traže sve biljke istu količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj biljci treba, pratite znakove iz prirode. Važno je da znate i iz kog područja potiče određena biljka, to je dobar indikator i za zalivanje.

Pravo vreme

Zalivanje ujutro je poželjnije nego ono večernje. Tako biljke imaju priliku da se suše i brže isparavaju tokom dana, kada su temperature više.

Nije uvek sve samo u vodi

Ako je tlo stalno suvo, a listovi počinju da žute, možda biljci treba više vode. Ako ni ona ne poboljšava stvari, treba prilagoditi temperaturu i nivo svetlosti koju biljka dobija. Ako pričamo o balkonskom cveću, to znači premeštanje u poluhlad.

Veliki zahtevi

Prolećno-letnja suša nije uvek vidljiva, a može prouzrokovati velike štete. To je vreme kad biljke najviše rastu, razvijaju svoje korenje i listovi se otvaraju, pa dolazi do cvetanja. I tada je biljkama potrebno najviše vode!

Najbolja metoda

Ako nemate sistem navodnjavanja, najbolje da kroz crevo pustite vodu da teče u tlo, kako bi se ono dobro natopilo. Zalivanje crevom je dobro samo ako cveće zalivate tik uz koren. Nema potrebe da zalivate listove.

Cveće uglavnom nije dobro da zalivate po lišću. Ako ste to do sada radili, morate da znate da je ono pogubno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.