Čuvarkuća čuva kuću, ali i ZDRAVLJE: 4 lekovite upotrebe ove biljke

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Sep.2019, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvarkuća čuva kuću, ali i ZDRAVLJE: 4 lekovite upotrebe ove biljke

Smirite organizam od napetosti, nervoze, ali i izlečite razne upale.

Mnogi se pitaju šta je to što je lekovito u sadržaju čuvarkuće. Odgovor je jabučna i mravlja kiselina!

Ova biljka je svoju primenu pronašla u narodnoj medicini, a savremena istraživanja su usmerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer se njima pripisuje delovanje na imunološki sistem, kao i lečenje kancerogenih oboljenja.

Može da raste gotovo svuda - između kamenja, na stenama, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na različitim tipovima zemljišta, a neki je čak gaje na krovovima kuća. Takođe, nije retkost da se čuvarkuća zasadi i na terasi, u saksiji.

Pogledajte kako da upotrebite ovu lekovitu biljku u službi zdravlja:

Od niza lekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke - uhovnik.

Pored toga, sok iz listića čuvarkuće je veoma dobar prirodni lek za oboljenja i povrede kože, čireve, posekotine i opekotine. Takođe, lekoviti sok ove biljke se dugo godina unazad koristi za uklanjanje kurjih očiju i bradavica, ali i sunčanih pega.

Prepolovite nekoliko listića čuvarkuće i iscedite dve do tri kapljice soka u bolno uho. Ostavite da tečnost deluje nekoliko minuta, a potom iskrenite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.

Ukoliko se listovi čuvarkuće kombinuju sa medom, tada je ona veoma delotvorna kod upale usne duplje. Sok ove biljke je i veoma dobar diuretik, a ima i laksativno dejstvo.

Čuvarkuća se upotrebljava i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.

Listove čuvarkuće sameljite u multipraktiku, a potom ih prespite u plastičnu činiju i pomešajte ih sa medom. Smesu dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom.

Zatim, u veću teglu simpajte smesu i zatvorite teglu. Da svetlost ne bi dopirala, celu teglu obložite aluminijumskom folijom. Ostavite teglu da ostoji pet dana u frižideru.

Od šestog dana, na prazan stomak uzimajte po dve plastične kašičice smese i narednih dvadesetak minuta ne jedite ništa drugo, već popijte malo vode.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.