Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2019, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CINS: Svaka treća žena koju je ubio član porodice je ranije prijavljivala nasilje

Trećina žena ubijenih od strane članova porodice ranije je prijavljivala nasilje u porodici, pokazuju podaci za poslednje dve i po godine koliko se primenjuje Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Od 62 žene koje su u prethodne dve godine stradale pretežno od strane partnera ili drugih članova porodice, najmanje njih 20 se na nasilje ranije žalilo.

Iako Krivični zakonik i novi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << treba da spreče da nasilnik iznova naudi žrtvi, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), takva ubistva se u proseku dešavaju jednom mesečno.

Tanja Ignjatović iz nevladinog Autonomnog ženskog centra (AŽC) rekla je za CINS da je procena bezbednosnog rizika za žrtvu ključna, jer su žrtve u najvećoj opasnosti kada odluče da prijave nasilje.

"U tome najveću ulogu ima policija, a kada se ne uradi dobar posao žrtve ispaštaju", rekla je Ignjatović.

Ona je ocenila da se ne uči na najozbiljnijim greškama i da javnost nikada, ili sasvim retko, sazna šta su propusti i ko je za njih odgovoran.

Od 2010. do 2018. godine 285 žena je ubijeno od strane partnera, članova porodice, komšija ili drugih lica.

Prema podacima organizacije Žene protiv nasilja u proseku 31 žena godišnje   strada.

Iako nije rešio problem, Zakon o zaštiti od nasilja u porodici iz 2017. je doprineo da se veći broj žrtava ohrabri da nasilje prijavi.

MUP nije pristao na intervju, saopštio je CINS navodeći i da nisu odgovorili na pitanja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.