ĆERKA HARISA DŽINOVIĆA PROVODI 25 MINUTA DNEVNO U SOLARIJUMU! Đina svesno ugrožava svoje zdravlje, a evo šta kažu DOKTORI

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2023, 17:21

ĆERKA HARISA DŽINOVIĆA PROVODI 25 MINUTA DNEVNO U SOLARIJUMU! Đina svesno ugrožava svoje zdravlje, a evo šta kažu DOKTORI

Mlada influenserka je ponovo šokirala publiku

Veliki broj osoba koje odlaze u solarijum pre letovanja misli da na taj način priprema kožu za naglo izlaganje suncu na plaži, odnosno da je reč o svojevrsnoj zaštiti. Lekari poručuju da je reč o opasnoj zabludi.

Ako odete u solarijum samo jednom pre 35. godine udvostručujete rizik od nastajanja melanoma, pokazuje pregled 13 različitih studija objavljen u "British Medical Journal"-u. Ideja o temeljnom tenu koji štiti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kožu je mit.

Đina Džinović, ćerka Harisa Džinovića, na svom Instagramu nedavno je podelila stori na kome je ona svojim pratiocima, od kojih su većina tinejdžeri, pokazala da dnevno u solarijumu provodi šokantnih 25 minuta.

Ja sam generalno tamna. Posle pauze uvek počnem sa 15 minuta, pa postepeno povećavam: 17, 20, 23, pa 25 minuta. Ne idem preko 25 ni kad sam crna, da ne može više od toga da se pocrni (samo održavam ten na 25) - napisala je Đina, što je šokiralo jednu njenu pratiteljku.

Koliko je ovo loše i opasno, svedoči i činjenica da je porast obolevanja od melanoma usko povezan s korišćenjem solarijuma. Razne naučne studije su pokazale da je korišćenje solarijuma odgovorno za više od 450.000 slučajeva pojave melanoma godišnje.

Najstrašnija je činjenica da mnogi kozmetički saloni štede na sigurnosnim merama. Na primer, naučnici sa Univerziteta Dandi pokazali su da 9 od 10 solarijuma na britanskim najprometnijim lokacijama krše sigurnosne propise o dopuštenom UV zračenju.

Svaki pojedinačni odlazak u solarijum povećava rizik od melanoma za 1,8%. A ako ste posebno svetle puti, crvenokosi ili imate puno mladeža, rizik je i veći, pokazala je analiza 13 prethodnih istraživanja na ovu temu.

Zabrinjava što se baš osobe iz ove rizične grupe češće odlučuju na odlazak u solarijum jer misle da tako štite svoju osetljiviju kožu.

Pokazalo se da oni koji idu u solarijum kasnije koriste kreme za sunčanje sa manjim zaštitnim faktorom ili uopšte i ne koriste zaštitne kreme. Najbolja zaštita je zapravo kloniti se dužeg direktnog izlaganja suncu u razdoblju između 11 i 16 časova. U to doba trebate uglavnom da boravite u hladu, nosite naočare za sunce s pravim filterima i dok šetate da se zaštitite kremom za sunčanje, prozračnom odećom dugih rukava i kapom. Solarijum ne dolazi u obzir.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.