CEO SVET JE ZBUNJEN: Samo Kejt Midlton nije bila u TRADICIONALNOJ SVEČANOJ ODORI na krunisanju kralja Čarlsa, iznenadićete se zašto

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 21:05

CEO SVET JE ZBUNJEN: Samo Kejt Midlton nije bila u TRADICIONALNOJ SVEČANOJ ODORI na krunisanju kralja Čarlsa, iznenadićete se zašto

Vojvotkinja od Velsa ipak blistala na ceremoniji i oduševila svojim modnim odabirom

Kako običaji u monarhiji nalažu, nakon krunisanja u engleskoj prestonici, usledilo je odavanje vladarskih počasti kralju Čarlsu III u Škotskoj. 

Čarls i Kamila su krunisani u londonskoj Vestminsterskoj opatiji u maju pred oko 100 svetskih lidera, i time je Čarls nasledio svoju majku na mestu monarha Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kraljevstava, nakon što je kraljica Elizabeta preminula u septembru prošle godine. Međutim, kako su Engleska i Škotska imale različite monarhe sve do ujedinjenja kruna 1603. godine, priređuje se i zasebna ceremonija krunisanja.

Na ovoj ceremoniji posebnu pažnju je privukla Kejt Midlton, svi su se pitali zašto vojvotkinja od Velsa nije nosila svečanu odoru kao u Londonu.

Za razliku od kralja Čarlsa, kraljice Kamile i princa Vilijama, koji su svi nosili svečanu tradicionalnu odeću za svečanosti u Edinburgu, 41-godišnja princeza od Velsa nosila je kraljevsko plavu haljinu Ketrin Voker i šešir u istoj boji koji potpisuje Filip Trejsij, a celu kombinaciju je obogatila ogrlicom od bisera iz kolekcija nakita pokojne kraljice Elizabete.

Kejt je upotpunila svoj kraljevski izgled s cipelama visokih potpetica i elegantnom torbicom koja je bila u skladu s bojom stajlinga. Njena šminka je bila suptilne kao i uvke i naglašavala je njenu prirodnu lepotu.

Razlog zašto princeza Kejt nije bila obučena u tradicionalnu odoru je to što Čarls, Kamila i Vilijam imaju titulu viteštva u Škotskoj za razliku od nje. Oni su svi članovi Ordena čička, najvišeg reda viteštva u Škotskoj, dok je Kejt "samo" vojvotkinja od Rotseja.

Uoči ceremonije, Kejt se vozila u Kraljevskoj kočiji sa Vilijamom, koji je nosio svoju uniformu Kraljevskog vazduhoplovstva na kojoj su bila mnoga obeležja njegovih dostignuća.

Pored 16 vitezova i dama od čička, kraljica Kamila, princ Vilijam i sestra kralja Čarlsa, princeza Ane, takođe su imenovani za kraljevske vitezove od čička.

1540. je kralj Džems V osnovaoRred čička, najviši škotski orden, u rangu engleskog Ordena podvezice. Moto reda čička je: "Nemo me impune lacessit" (Niko me ne izaziva nekažnjeno). Najplemenitiji orden čička je posebna nagrada za viteštvo, koja se dodjeljuje onima koji su dali značajan doprinos Škotskoj, kao i Velikoj Britaniji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.