Budite praktične na moru!

Izvor: MrsFoxy.com, 09.Avg.2015, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budite praktične na moru!

Nedostatak vremena i brzinsko pakovanje pred odlazak na more ove godine naučili su me kako mogu da budem kompletno negovana sa minimumom proizvoda, utroška vremena i energije, što se blagonaklono odrazilo i na moj budžet. Svoje iskustvo o tome šta treba obavezno poneti na more, kao i kako se negovati pre, za vreme i posle mora, u nastavku delim sa vama.




Pošto sam dan pre odlaska na more išla na svadbu, a u planu putovanja je bio i obilazak i boravak u više gradova >> Pročitaj celu vest na sajtu MrsFoxy.com << i država, u fokusu su mi bili garderoba i dokumenta, što moja, što muževljeva. Ponela sam sa sobom više stvari nego ikada u životu, a kupaći kostim je poslednja stvar koju sam izvadila iz ormana, verovali ili ne. Kozmetika koja je uvek bila prva na mom spisku, sada je bila samo usputna stvar. Jednostavno, nisam imala vremena ni da razmišljam, ni da planiram, ni da kupujem. Kada je trebalo da spakujem kozmetički neseser/nesesere, potrpala sam ono što mi je prvo palo pod ruku, vodeći se parolom "ako mi nešto zafali, dokupiću na licu mesta". To uopšte nije pametna parola, jer su proizvodi u turističkim mestima uglavnom mnogo skuplji, ali kada nemate vremena, nemate ni izbora. Očekivala sam da ću da ojadim novčanik zbog kupovine kozmetike na moru, ali sam se na kraju letovanja više nego prijatno iznenadila. 










Preparativa - kosa


Jedna sam od onih koje prvo misle na kosu i nema šanse da odem na more bez bar pet različitih pakovanja za kosu. Naravno, tu mora da se nađe i barem kilogram pakovanja poput Still Med i čokolada za mackanje na plaži (o ovom pakovanju sam pisala KLIK! ), dva šampona, da ne zafali, zatim pakovanje nakon plaže i pranja kose, kapi za kosu... 


I ovog puta sam ponela dva šampona - Gerovitalov, o kome sam pisala KLIK, i Nivea Color Protect šampon (nema ga na slici, pošto sam ambalažu nehotice bacila, pa je priložen tester). 


Nivea Color Protect mi je prvi dopao pod ruku, a inače ga ne koristim pošto sadrži jak SLS i regenerator u sebi. Ipak, na moru su mi ovi sastojci bili više nego potrebni. SLS da spere ostatke pakovanja za negu i soli, a regenerator da omekša kosu dovoljno da ne moram da se masiram sa pakovanjima nakon pranja kose, a istovremeno da joj pružim i negu. Izvrsno zar ne? Gerovitalov šampon je poslužio kao rezerva. 


Već nakon prvog dana shvatila sam da me žestoko mrzi da stavljam Davines HBP (link do recenzije KLIK!) svaki dan, pa sam posegla za Gliss uljem za termičku zaštitu kose. Iskreno, nisam znala šta da očekujem, pošto ovaj proizvod pre mora nisam probala. Malo je reći da sam se oduševila! Nakon sušenja kose fenom (moja kosa se užasno sporo suši, ali užasno), kosa mi je bila mekana kao svila, sjajna i lepršava. Na krajeve bih stavila samo malo Revlon U1 tretmana (o kome sam pisala KLIK!) i to je to. Jednostavno da jednostavnije ne može biti, a kosa mekana i prelepa. Naravno, sve ne bi bilo tako da se nisam mackala i na plaži. Primetila sam da mnoge žene ne mažu kosu na plaži uopšte i mene su gledali kao vanzemaljca, ali nisam se mnogo potresla. Prvo sam koristila Alverde buter za kosu. Mazala sam ga na čistu kosu pre ulaska u more, jednako kao što sam nanosila zaštitne kreme na telo. Pošto ovaj proizvod i treba nanositi pre pranja kose, a pod dejstvom sunčeve toplote, nakon ove mackalice moja kosa je bila u preporođenom stanju. Sve što nisam očekivala desilo se! Umesto oštećene kose, kosa je izgledala kao da sam radila dubinski tretman. Međutim, buter sam jako brzo potrošila, te su mi onda za mackanje izvrsno došli svi mogući testeri regeneratora i mini regeneratori koje dobijamo uz farbu za kosu. Ne znam za vas, ali ja imam punu kesu takvih đakonija i testera, iz apoteka, iz novina, onih koje dobijem prilikom kupovine. Ovakve sitnice treba čuvati baš zbog putovanja, odlično dođu, odrade posao, ne zauzimaju puno mesta u koferu i ne koštaju ništa! Loreal maska za kosu je primer.
Očekivala sam da ću da se vratim sa oštećenom kosom, a vratila sam se sa preporođenom kosom iako sam je prala svakog dana! Nisam kupovala ništa novo, ništa posebno, dakle nije mi ni bilo potrebno! Ovo ću sledeći put imati na umu.









Preparariva - lice i telo


Nega tela:


Tuširanje je prva stvar koju uradim kada se vratim sa plaže. Od sredstva za tuširanje ponela sam Nivea Creme Care kremasti gel za tuširanje, čiji tester vidite na slici (ambalažu sam bacila kao i ambalažu šampona). Ponovo - proizvod dva u jedan: bogata kremasta pena za tuširanje, prava mešavina gela za tuširanje i hidrantnog mleka. Očekivala sam da mi neće biti dovoljna i da će me koža stezati dodatno isušena od sunca i mora. Za divno čudo, Nivein kremasti gel mi je bio sasvim dovoljan, koža mi uopšte nije vapila za dodatnom negom. Obavezan u priči je i sapun, a ja sam nosila opet Nivea Creme Soft. Lice sam prala sapunom, da, sapunom, i to mnogo volim da radim. Nekako nemam osećaj da mi je lice sasvim čisto ma koju umivalicu da koristim, pa kada zaista vapim za osećajem čistoće, ja koristim sapun. Ništa osim sapuna ne bi moglo ni da skine ogromne naslage kreme za sunčanje, peska i soli sa mog lica. U Nivea priči dodala bih i penu za brijanje, odlična kao hitna pomoć, uz dobar brijač naravno. Poslednjih godina koristila sam Gilettte Sensitive aparat, od kada se pojavio mislim. Ali, ne samo što pakovanje od četiri kertridža košta skoro 2000 din i što ga je jako teško naći, već su ga toliko iskvarili da mi seče kožu već prilikom prve upotrebe. Rešila sam da mu nađem zamenu i oduševila sam se izborom mog dragog - Wilkinson Xtreme 3 jednokratni brijač! Ovaj brijač vam toplo preporučujem kao neko ko ima osetljivu kožu. Bez problema može da se koristi 5 puta što je i neki maksimum za ovaj tip brijača. Odličan za osetljivu kožu.


Negu noktiju sam maksimalno pojednostavila. Mazala sam OPI Nail Envy sredstvo za jačanje noktiju, koje mi je trajalo na noktima čitava tri dana i pored vode, a ujedno mi je omogućilo da mi se nokti ne osuše i ne slome, što mi se inače redovno dešava na moru. Uz bilo koju kremu za ruke i za negu zanoktica, ovo je sasvim dovoljno. Ukoliko niste pobornik OPI asortimana, jednako će vam na moru poslužiti i čuveni Evelline 8u1. Krema za ruke nije pretarano bitna, pošto se ceo dan mažemo kremama za zaštitu od sunca, koje same po sebi već sadrže hranljive sastojke, te nisam imala problema sa zanokticama. Aceton sam ponela Aurin, ali sam ga potrošila skidajući OPI sendić, te je aceton jedina stvar koju sam morala da kupim. Oduševljena sam ovim Olea skidačem, ali ga na žalost nema kod nas, barem ga ja nisam videla ni u jednom hipermarketu.


Negu lica činili su micelarna i hidrantna krema za lice. Na slici vidite Vichy micelarnu, ali to je zapravo samo mini pakovanje u koje sam ja presula Eucerin 3in1 micelarnu koju trenutno koristim :D Možete da kupite pakovanje sa minijaturnim ambalažama za put, a možete kao ja da čuvate nekoliko flašica i bočica krema pa da prespete ono što vam je potrebno. Krema za lice La Roche-Posay Nutric Intense Riche je savršena bogata krema za negu lica nakon plaže. Kremu sam mazala samo i isključivo uveče. Ujutru bi bilo preterano da mažem kremu za lice, pa potom tonu preparata za zaštitu od sunca. Antiridi mogu delovati i na stvaranje fleka. U svakom slučaju, niko nije umro ako deset dana nije koristio antirid. Možda bi neko i "umro", ali ja svakako nisam jedna od takvih.









Zaštita kože od sunca


S obzirom da sam već pisala na ovu temu, ovde ću samo ukratko preneti svoje utiske, a više o proizvodima za zaštitu kože od sunca pročitajte ovde - KLIK!


Naravno da počinjem letovanje sa SPF 50, ni ne pomišljam da učinim drugačije. Prvi od proizvoda koje sam koristila je LRP Athelios XL sprej za zaštitu kože od sunca. Ovaj sprej i ja smo imali pravi love-hate odnos, ali na kraju je ljubav pobedila. Za mene je sprej bio nešto potpuno novo, nisam znala da li sam dovoljnu količinu namazala, teško mi je bilo da razmažem, ma definitivno je nezgodan za korišćenje za nas razmažene. Dok se namažem prođe pola sata, pa u početku baš i nisam bila oduševljena. Onda sam primetila da ne gorim, ali ne gorim uopšte, već dobijam boju (što je za mene kreč-belu izuzetan uspeh)! Sprej se lako i ravnomerno upija i ne ostavlja masan trag na koži, čak ga uopšte ni ne osećate. Toliko je efikasan da sam ga nanosila samo 3x dnevno, a ne na svaka dva sata, kao što sam činila prethodnih godina. Trebalo mi je dva dana da skontam da ne moram da se prskam svaki čas! LRP Athelios XL krema za lice sadrži ista svojstva, mazala sam je na lice, vrat i dekolte, kao i na kritične zone na kojima "gorim". Oduševljena sam ovim LRP duom, kako su ga napravili ne znam, ali znam da su uradili strašno dobar posao! 
Takođe, tokom leta, bez Eucerina ne idem nigde, njihova krema za lice je must have u mom neseseru! Takođe se može mazati na vrat, dekolte i kritična mesta sklona "gorenju". Više o Eucerin Sun Alergy Protection liniji sam pisala i možete pročitati ovde - KLIK!
Dm-ov Sundance balzam za usta je još jedan u nizu proizvoda koji su me oduševili. Odlično je negovao i hidriao moje usne, a nije se topio na plaži. Moja topla preporuka!
Biderma Photoderm Max fluid koristila sam zadnja dva dana i moram vam reći da nisam zadovoljna. Isuviše mala militraža, dovoljna samo za dva nanošenja, plus se veoma teško razmazuje. Verujem da u potpunosti štiti od sunca, jer je Bioderma brend kome verujem, samo me ova krema nije oduševila. Valjda sam imala prevelika očekivanja.




Korisni saveti:


1. Kosa:


Nemojte se farbati neposredno pre odlaska na more, boja će se u potpunosti isprati, a proces ćete morati da ponovite po povratku. Samo ćete naštetiti dodatno kosi bez potrebe. Upravo toga sam se ja plašila, pošto sam morala da se ofarbam zbog svadbe. Naravno, boja mi se u potpunosti isprala i morala sam da posetim frizera odmah po dolasku sa letovanja. Pored farbanja, skratila sam i krajeve i osvežila kosu. Nema ništa bolje za kosu nakon mora nego skratiti krajeve jedan santimetar, kosa će vam biti zahvalna. Dakle, nakon mora - šišanje i farbanje, kao i pojačana nega, a pakovanje je obavezno nakon svakog pranja kose, kao i zaštitne kapi. Pre mora poželjno je da pojačano negujete kosu, a ako baš morate da se ofarbate, uradite to deset dana pre polaska na more.


2. Lice


Pre mora nije potrebna nikakva posebna priprema. Ono što ne treba da se radi su voćne kiseline i odlazak kod kozmetičara, jer umeju da isprovociraju reakciju na licu. Na moru ujutru ne koristim nikakve kreme, jer su kreme za zaštitu od sunca sasvim dovoljne. Antiridi ili kreme protiv bubuljica mogu samo da izazovu kontra-efekat. Nekada treba pustiti prirodu da odradi svoje, a slana voda je blagotvorna za čišćenje lica. Već sam napisala da bez antirida deset dana niko nije umro. Ono što je neophodno je dobro čišćenje lica, ujutru i uveče. Takođe, uveče je dobro počastiti lice dobrom hranljivom kremom. Za većinu ovo je sasvim dovoljno, a izuzetak su osobe sa suvom kožom, kojima je potrebna dodatna nega. Nakon mora moje lice se čisti, izlaze mi miteseri i bubuljice. Proces čišćenja traje oko sedam dana i u tih sedam dana ne radim i ne koristim apsolutno ništa, samo se umivam i čistim lice. Već nakon sedam dana, moje lice se smirilo i mogu da nastavim svoju rutinu nege. Radite spram poteba vašeg lica, ali nemojte da posežete za agresivnim kremama i tretmanima, normalno je da se lice "čisti" nakon mora.


3. Telo


Pre mora i na moru svi "primenjujemo" depilaciju, tako da neću posebno razglabati na ovu temu. Pre i posle mora idealno je uraditi piling kože tela. Na moru u skladu sa potrebama vaše kože, ako je sunce jako, trebaće vam losion za posle sunčanja da smiri upaljenu kožu. Ove godine meni nije bio potreban. Dodatna hidratacija i nega su ključ kada je koža tela u pitanju.


4. Nokti


Devojke koje imaju gel ili trajni lak mogu da preskoče ovaj deo. Mi koje volimo same da budemo svoji majstori, ovo su redovi za nas. Pre mora manikir i pedikir se podrazumevaju, a na moru - nega ruku i zaštita noktiju. Posle mora nokte je dobro skratiti i oblikovati, odnosno uraditi kompletan manikir tretman. Ne znam za vas, ali meni nokti na moru rastu kao ludi, te se obavezno vratim sa kandžama koje treba skratiti i oblikovati. 




Make up ne vidite jer nije tema ove priče. Ponela sam razna make up čudesa zbog svadbe, kukajući što sve to moram da vučem sa sobom... S obzirom da sam na moru upotrebila samo korektor, da prikrijem bubuljicu koju sam "morala da čačkam", kompaktni puder da fiksiram korektor i sjaj za usta. Stravično me mrzi da se šminkam na moru, da maltretiram i sebe i kožu. Čak me ni kompletna aparatura, koja mi je bila na dohvat ruke, nije povukla da se našminkam. Šta ću, to sam vam ja :D






Drage moje, to bi bilo to. Podugačak tekst, kao i uvek, ali je sve veoma jednostavno. Moram da vam priznam da sam prvi put bila potpuno opuštena i da sam se super provela. Svima savetujem da ponesu samo neophodno, da brinu o sebi, ali da ne preteruju i da se ne opterećuju.






Šta vi nosite sa sobom na more?


Da li preterujete sa proizvodima za negu ili vam uvek nešto zafali?


Bez kog proizvoda za negu ne možete na moru?


Kako se negujete pre, za vreme i posle mora?






Kiss, 
Mrs Fox


Nastavak na MrsFoxy.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MrsFoxy.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MrsFoxy.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.