Broj MOKRENJA može da ukaže na OPAKU BOLEST - Ukoliko imate česte upale, ODMAH kod LEKARA

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 09:28

Broj MOKRENJA može da ukaže na OPAKU BOLEST - Ukoliko imate česte upale, ODMAH kod LEKARA

Postoji više simptoma koji mogu ukazati na rak bešike, obratite pažnju na vaše telo.

Ne ignorišite promene vezane uz mokrenje ni krv u mokraći. Simptomi raka bešike često liče na infekciju mokraćnog sastava pa su ih mnogi skloni zanemariti.

Rak bešike je među 10 najčešćih vrsta karcinoma u svetu. Šesti je najčešći karcinom kod muškaraca, odnosno deveti kada je reč o oba pola. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da bi se razvoj ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << karcinoma često mogao sprečiti kad se ne bi zanemarivali simptomi.

Poznato je da se bolest razvija sporo, što znači da je verovatnije da će pogoditi one starije od 75 godina – ali se može naći i kod mlađih odraslih osoba.

Pušenje povećava rizik obolijevanja od raka bešike oko 5 –  7 puta i većina obolelih su hronični pušači. Karcenogene supstance iz duvanskog dima izlučuju se mokraćom kroz bubrege, a tokom prolaska kroz bešiku doprinose razvoju tumora.

Osim pušenja, ima još rizičnih faktora koji podstiču razvoj raka mokraćnog mehura :

Kao i kod svake druge vrste raka, brzo postavljanje dijagnoze ključno je u lečenju bolesti pre nego što on proširi. Međutim, uobičajeni simptomi povezani s ovom bolešću često se zanemaruju ili brzo odbacuju. Recimo, najčešći znak raka bešike je krv u urinu, a ima ga čak 80 posto dijagnosticiranih.

No to je obično bezbolno i ljudi su to skloni ignorisati. Iako krv u urinu nije odmah i znak da imate rak bešike, i može biti simptom brojnih drugih stanja, svakako se javite lekaru.

Osim povremene ili stalne krvi u urinu postoje još neki znakovi upozorenja na koje treba obratiti pažnju:

Znakovi koji bi mogli ukazivati na to da je rak mokraćnog mehura već dosegao uznapredovali stadijum i proširio se na druge delove tela uključuju:

Naravno da može biti reč i o drugim stanjima, no svakako se ovi simptomi ne smeju zanemariti. Mnogi, naime, pretpostave da je reč "samo" o infekciji mokraćnog sastava i leče se kod kuće raznim čajevima.

Srbija Danas/Ordinacija.hr

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.