Branka Veselinović preminula je u 105. godini, mnogi bi pomislili da je umrla od starosti, a evo šta MEDICINA kaže!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2023, 15:23

Branka Veselinović preminula je u 105. godini, mnogi bi pomislili da je "umrla od starosti", a evo šta MEDICINA kaže!

U svakodnevnom govoru "smrt od starosti" zvuči prihvatljivo, međutim, ovo je medicinski nepotkrepljen uzrok.

Proslavljena glumica Branka Veselinović preminula je danas u 105. godini života.

Osim po tome što je bila najstarija živa glumica, sa preko 100 pozorišnih uloga i preko 50 u filmovima i serijama, Branka će definitivno ostati upamćena kao veliki humanista i zaljubljenik u život i umetnost.

Njena dobra prijateljica i koleginica, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Eva Ras, za portal "Srbija Danas" otkrila je da je Veselinovićeva bila dobrog zdravlja i da je do poslednjeg dana bila jaka. Budući da je dočekala izuzetno duboku starost, te da nije poznato da je imala bilo kakvih zdravstvenih tegoba, može se reći da je Branka Veselinović "umrla od starosti".

U svakodnevnom govoru "smrt od starosti" zvuči prihvatljivo, međutim, ovo je medicinski nepotkrepljen uzrok, koji uvek nameće pitanje o tome kako je neko umro, a takođe može biti težak udarac i za porodicu i ostale bliske ljude koje su ostale bez voljene osobe.

Sa medicinskog stanovišta, kao uzrok smrti uvek mora postojati objašnjenje u vidu nekih zdravstvenih tegoba, a kao najčešći uzročnici smrti starih osoba navode se demencija, Alchajmer, moždani udar, rak ili srčani udar.

U 20. i 21. veku, starost se retko koristila kao uzrok smrti i zbog toga što porodica preminulog retko kada godine pokojnika prihvata kao objašnjenje. Istraživanja pokazuju da porodice u velikom broju žele približnije informacije o tome kako je njihova voljena osoba umrla, ne samo zato što to može biti korisno za rešavanje njihovih zdravstvenih problema, već i zato što omogućava da lakše prihvate smrt voljene osobe ili člana porodice.

Starenje samo po sebi nije uzrok smrti. Kada kažemo da je neko umro od starosti, obično se misli na rezultat neke bolesti, kao što je upala pluća, ili rezultat nekog događaja, npr. infarkt, koji bi mlađa i jača osoba vrlo verovatno preživela. Smrt starijih osoba je najčešće akumulacija događaja i bolesti.

Ljudska rasa nije oduvek živela dovoljno dugo da bi uopšte počela da stari. Tome su najviše doprinosile bolesti, za koje danas postoji lek ili vakcina, poput tuberkuloze ili velikih boginja. Tek u prošlom veku ljudi su počeli da žive dvostruko duže nego njihovi preci pre samo sto godina. Sada provodimo veliki deo života, gotovo pola, stareći pre nego što umremo.

U izvodu iz matične knjige umrlih, nedavno preminule britanske kraljice Elizabete Druge kao zvanični uzrok smrti zaista stoji "starost". Možda će neko pomisliti da je traženje drugog uzroka smrti kraljice u 96. godini morbidno i nepotrebno, a neko će možda smatrati da kraljevska porodica ima pravo na svoju intimu i zadržavanje ovakvih informacija za sebe, te da ne treba da iznose najintimnije detalje kraljičine smrti, međutim, konkretan uzrok smrti nekoga ko je živeo privilegovanim životom i ko je umro u dubokoj starosti, na primer, može nam mnogo reći o tome kako da vodimo zdrav život i planiramo takozvanu „laku" smrt.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.