Boki 13 hitno odveden na OPERACIJU LIPOMA - Iako se smatraju DOBROĆUDNIM TUMORIMA, HIRURŠKA INTERVENCIJA je u ovim slučajevima obavezna

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2024, 14:10

Boki 13 hitno odveden na OPERACIJU LIPOMA - Iako se smatraju DOBROĆUDNIM TUMORIMA, HIRURŠKA INTERVENCIJA je u ovim slučajevima obavezna

Lipomi su najčešće dobroćudni tumori vezivnog tkiva, obično nisu opasni i retko izazivaju ozbiljne medicinske probleme. Međutim, u slučajevima velikih lipoma koji mogu pritisnuti nervne završetke ili izuzetno retkih situacija kada sadrže maligne ćelije, preporučuje se hirurško uklanjanje

Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, nedavno je prošao kroz petu operaciju uklanjanja lipoma.  Ovoga puta, zahvat je trajao čak četiri sata, a Jovanovski je sada izašao iz bolnice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i u fazi je oporavka.

Lipomi predstavljaju uobičajene benigne tvorevine koje se javljaju kao grudvice masnog tkiva smještene između kože i mišića. Kao najčešći dobroćudni tumori vezivnog tkiva na globalnom nivou, lipomi su obično bezopasni i ne predstavljaju ozbiljan medicinski problem. Ipak, veliki lipomi koji mogu pritiskati nervne završetke ili izuzetno retko sadržati maligne ćelije se odstranjuju hirurškim putem.

Boki 13 nedavno je podelio sa javnošću informaciju da su mu lekari uspešno uklonili dva lipoma, benigna masna tkiva, koja su se formirala kao posledica prethodnih operacija, locirana na obe strane abdomena. Ovo izdanje poznate ličnosti pokreće razgovor o lipomima, često bezopasnim formacijama, ali sa potencijalnim estetskim ili zdravstvenim implikacijama.

- Nemam snage, ali okej, oporavljam se. Vadili su mi sada dva lipoma, posledica od operacija, na dve strane na abdomenu. Operisao sam se na državnoj klinici, a operacija je trajala između tri i četiri sata. Lipomi su uklonjeni i sada sam u zavojima, što je normalno - ispričao je Boki, koji je istakao da su ga doktoru otpustili sa bolničkog lečenja.

On je dodao: - Sve je dobro prošlo, iskreno se nadam da ih više neće biti. U nedelju je bila operacija, a juče sam pušten iz bolnice, sada sam kod kuće.

Lipomi su obično loptastog oblika meke konzistencije, različite veličine i ponekad mogu biti grupisani u vidu grozdova. Najćešće se javljaju na rukama i trupu, ali i na bilo kom delu tela.

Lipomi su po pravilu bezopasni i njihovo uklanjanje je uglavnom iz estetskih razloga. Izuzetak su veliki lipomi koji mogu pritiskati nervne završetke ili izuzetno retko sadržati maligne ćelije, te je pravilo da se veći lipomi odstranjuju hirurškim putem.

Oni polaku rastu i uglavnom nisu veći od 5 centimetara u prečniku.

Tačan razlog pojave lipoma nije poznat

Trenutno nema potpuno jasnog odgovora stručnjaka o tačnom uzroku lipoma. Postoje različita gledišta unutar stručne zajednice - jedna grupa veruje da su lipomi rezultat fizičkih povreda, dok druga smatra da oni već postoje, a povreda samo izaziva njihovu manifestaciju. Nedostatak fizičke aktivnosti predstavlja jedan od mogućih faktora rizika, s obzirom na stav nekih lekara da su osobe koje su manje fizički aktivne podložnije formiranju lipoma. Genetika takođe ima značajnu ulogu, s obzirom na često nasledni karakter lipoma. Iako se lipomi mogu javiti u svakom uzrastu, uočava se veća učestalost između 40. i 60. godine života. Važno je napomenuti da dalja istraživanja i individualni pristup pacijentima mogu doprineti boljem razumevanju ovog fenomena.

Druge bolesti mogu biti uzrok nastanka

Određena medicinska stanja mogu biti uzrok nastanka lipoma. Osobe koje boluju od Gardnerovog sindroma (naslednog stanja koje uzrokuje nastanak benignih i malignih tumora) mogu razviti jedan ili više lipoma. Njima su sklonije i osobe koje imaju retku bolest adipozu dolorozu ili Dercumovu bolest koja se karakteriše razvojem višestrukih, bolnih, potkožnih lipoma. Stanje je češće i kod osoba sa porodičnom višestrukom lipomatozom ili Madelungovom bolešću.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.