Biljka koja ima samo jednu manu: Dok jedete spanać u vašim ustima se dešava nešto neobično

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2018, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljka koja ima samo jednu "manu": Dok jedete spanać u vašim ustima se dešava nešto neobično

Naviknite se.

Spanać je izuzetno zdravo povrće i predstavlja prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma. Pripada istoj porodici biljaka kao i cvekla, blitva, repa.

NE TREBA IM ADITIV: Ovih 5 namirnica su korisnije zamrznute, nego sveže

Međutim, mnogi ga izbegavaju zbog neprijatnog osećaja koji izaziva u ustima, a >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pogotovo onaj čudan osećaj kada jezikom pređemo preko zuba. Deluju suvo, a usta kao da se skupljaju.

Ova pojava je rezultat visoke koncentracije oksalne kiseline koja se nalazi u spanaću.Oksalna kiselina je hemikalija koja se može pronaći u biljkama - ali lišće spanaća ima znatno veće koncetracije u odnosu na većinu njih.

Ovu kiselinu često nazivaju antinutrijent jer može da se poveže sa mineralima i blokira sposobnost tela da apsorbuje nutrijente. U slučaju spanaća, taj nutrijent je kalcijum.

Kada jedemo spanać, kalcijum u našoj pljuvačci meša se sa oksalnom kiselinom i to dovodi do nastanka kristala kalcijum - oksalata. Kada se ovi kristali nađu na zubima, onda dolazi do neprijatnog osećaja koji je dobro poznat svima koji su ikada jeli ovo povrće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.