Bele ili CRNE PLOMBE!? Evo šta morate da znate pre postavljanja, i jedna i druga IMAJU NEDOSTATKE i prednosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2023, 11:11

Bele ili CRNE PLOMBE!? Evo šta morate da znate pre postavljanja, i jedna i druga IMAJU NEDOSTATKE i prednosti

Vi donesite konačnu odluku!

Ukoliko morate da uradite plombiranje zuba, a dvoumite se između crne amalgamske plombe i bele, iznosimo vam nekoliko prednosti i nedostataka i jedne i druge. Bele su svakako estetski prihvatljivije, ali uzmite u obzir da su crne otpornije.

Amalgamske - crne plombe

Amalgam je dugo prisutan u stomatologiji, sastoji se velikim udelom od žive, srebra, bakra, cinka i kalaja. Veoma je čvrsta, izdržljiva i otporna na trošenje. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Neretko pacijentima traje i do deset godina, a finansijski je dosta prihvatljivija od bele.

Nedostatci crne plombe

Međutim, ne samo da je mnogima danas estetski neprihvatljiva, mane ovakve plombe su što da bi se postavila mora se ukloniti i deo zdravog zuba, što se kosi sa principima moderne stomatologije, gde postoji težnja da se sačuva svaki delić zuba.

Pored ovoga mogu se javiti i neželjeni efekti. Pacijenti se javljaju stomatologu žaleći se na peckanje, crvenilo sluzokože, često praćeno metalnim ukusom u ustima.

Bele plombe

Bele plombe su u upotrebi od šezdesetih godina prošlog veka. Postavljanje ove plombe zahteva uklanjanje samo obolelog dela zuba, zdravo tkivo zuba se čuva. Može se koristiti i na mlečnim i na stalnim zubima.

Estetika je ovde zagarantovana, a nakon intervencije nije neophodno čekati dva sata do prvog obroka, kao što je slučaj sa crnim plombama.

Nedostatci bele plombe

Kod ove plombe može doći do izvesnog skupljanja, što je poznato u stuci kao polimerizaciona kontrakcija.

Drugi nedostatak je promena boje tokom vremena. Treći nedostatak je da i najmanja vlaga prilikom postavljanja može dovesti do oštećenja i brzog raspada plombe. Zato ovakve plombe zahtevaju izuzetnu veštinu i posvećenost, kako bi bile uspešno postavljene.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.