Baš moraš da iscediš tu bubuljicu? Pokazaćemo ti kako NAJBEZBEDNIJE to da uradiš

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2017, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baš moraš da iscediš tu bubuljicu? Pokazaćemo ti kako NAJBEZBEDNIJE to da uradiš

Moraš da znaš pravi način...

Sigurni smo da se slažete sa nama da je jedno od najgorih iskustava kada je nega lica u pitanju, trenutak kada uvidimo da se pojavila ogromna bubuljica na vidljivom mestu, i t baš u trenutku kada nam je potrebno da naša koža i ten budu besprekorni. Uglavnom je to ona bubuljica koju ni najbolji korektor ne može sakriti, i uprkos tome što znate da nije preporučljivo da je sami istiskate, većina vas će to i učiniti.

Ni mi, kao ni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dermatolozi, ne odobravamo ovakakv postupak, ali ako baš inisitirate - otkrićemo vam na koji način možete bezbedno da istisnete bubuljicu.

Iskustvo je pokazalo da ukoliko istiskate bubuljicu sami kod kuće, umesto da se rešite neželjenog gosta, stvari postanu još gore i vidljivije. Stoga, kao što smo već rekli, najbolje je da to ne činite, a ako baš morate, onda predlažemo da se pridržavate sledećih uputstava.

Mogući rizici

Ako je bubuljica tvrdokorna i uporna, zaista ne bi trebalo da je sami istiskate, već da potražite pomoć dermatologa. U suprotnom, ne samo da je nećete pravilno istisnuti, već će se i upaliti koža oko nje, a suviše agresivan pristup njenom istiskanju može dovesti i do prodora dodatnih bakterija u problematičan deo, te prouzrokovati infekciju i novi upalni proces.

Koji tip bubuljica smete da istiskate

Bubuljice koje bi trebalo da možete sami da istisnete su male bele bubuljice, mitiseri i pustule, koje izgledaju kao bele bubuljice, ali oko sebe imaju upaljenu crvenu kožu.

Male bele bubuljice nastaju kada se mrtve ćelije kože, ulja i bakterije gomilaju u porama, što je isti proces koji dovodi i do nastanka mitisera, sa razlikom da su kod mitisera pore otvorene.

Pustule su vrsta bubuljica koje sadrže gnoj, i mogu se istiskati samo one koje su skoro pa kao bele bubuljice, dok kod onih kod kojih je okolna koža jako upaljena, ne predlažemo samostalno istiskanje.

Kada treba istisnuti bubuljicu?

Najbolje je da to učinite uveče, pred spavanje, kako bi promlematično mesto imalo vremena da se oporavi tokom noći, s obzirom da se tada ćelije kože obnavljaju. Idealno je da bubuljicu istiskate nakon tuširanja, kada vam je koža čista, a pore na licu otvorene.

Pripremite lice za istiskanje

Veoma je važno da koža lica, kao i ruke, pre nego što pristupite istiskanju, budu potpuno čisti, kako bi se izbegle moguće infekcije i prenos bakterija.

Dakle, ukonite šminku, potom očistite lice adekvatnim kozmetičkim sredstvom i mlakom vodom, i naposletku ga osušite.

Proces istiskanja

Sada ste spremi da počnete sa istiskanjem - nežno prstima pritiskajte kožu koja je okolo belog dela, ili crnog u slučaju mitisera - nikako nemojte pritiskati direktno bubuljicu!

Bubuljica bi trebalo da pukne pod pritiskom, a ukoliko primetite da se to ne dešava, znači da verovatno još uvek nije sazrela, i tada nikako ne treba dalje da forsirate istiskanje.

Šta posle?

Nega kože lica nakon opisanog procesa je od ključnog značaja kako ne bi došlo do iritacija koje vode ka nastanku upalnih procesa, pa i ožiljaka.

Stoga, preporuka je da ponovo upotrebite nežno sredstvo za čišćenje lica na problematičnom mestu, kao i da potom nanesete neku od medicinskih krema koju inače koristite protiv bubuljica.

I da napomenemo još jednom, ukoliko primetite da je vaša bubuljica komplikovaniji slučaj, bolje potražite pomoć dermatologa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.