Baka Jela objasnila kako se pravi BOŽIĆNA ČESNICA koja USPEVA baš svima - Običaji kažu da se svaka tradicionalna pogača pravi NA POSEBAN NAČIN

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jan.2024, 09:30

Baka Jela objasnila kako se pravi BOŽIĆNA ČESNICA koja USPEVA baš svima - Običaji kažu da se svaka tradicionalna pogača pravi NA POSEBAN NAČIN

Na pravoslavni Božić se prema običajima jede česnica, tradicionalna pogača koju domaćice zamese na Badnje veče ili rano ujutro na Božić, pre svitanja. U testo, koje oblikuju u okrugli hleb, domaćice stavljaju novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa otkinuto od pečenice koju je domaćin pekao 5. januara, na Tucindan, kao i parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu.

Pogača ili česnica je hleb koji se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a jede se uz doručak 7. januara kada se svi ukućani okupe. U hleb se prema tradiciji stavlja novčić, a za onog ko ga pronađe veruje se da će mu doneti novac i sreće tokom cele godine.

Baka Jela je za naš portal podelila recept koji uspeva baš svima, čak i početnicima.

Potrebno je:

Priprema:

Izmrviti kvasac, dodati šećer. Kad nadođe i zapeni dodati jaje, mleko, ulje brašno i so. Zamesiti glatko testo, mesiti 5-6 minuta. Ostaviti da odmori 30 minuta pokriveno. Istresti testo na sto i obraditi malo rukama i iseći mali deo, a ostali deo razvući u krug i staviti u okruglu tepsiju 22cm obloženu pek papirom. Iseći od ostatka testa uzane trake pa i uviti u valjak i uplesti u pletenicu pa prekrstit pletenicom pogaču. Između stavite figurice po želji. Pokriti da malo poraste i premazati žumancetom. Peći na 200 stepeni C 40 minuta. Pred kraj pokriti folijom da sredina ne izgori. Premazite odozgo malo maslacom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.