Bajka o caru pčelaru

Izvor: B92, 09.Apr.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajka o caru pčelaru

Erićeva alegorična poema "Bajka o caru pčelaru", koju je objavila Izdavačka kuća Pčelica, predstavlja duhovito, vrcavim jezikom ispevano pesničko delo o pogubnom dejstvu ljudskih strasti i preterivanja.

Car pčelar je mnogo voleo med, toliko da je celo svoje carstvo podredio i usmerio na proizvodnju meda. Кako bi ugodili luckastom vladaru, niko se ničim drugim nije bavio osim pčelama i medom.

Na kraju, preterano uživanje i slabost prema medu doveli su do propasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čitavog carstva, jer njime je med zaista potekao ne donoseći blagostanje, već propast. Кoliko Erić u svojim tekstovima zna da iznenadi neočekivanim obrtima i izvrnutim logikama najbolje pokazuje lik dvorske lude iz „"Bajke o caru pčelaru" – umesto lika koji unosi vedrinu, šalu i neobaveznost, dvorska luda postaje glas razuma koji jedini ima hrabrosti da se suprotstavi "s uma sišavšem" vladaru.

Erićeva bajkovita poema o caru pčelaru opominje da i dobre stvari, poput meda, mogu biti pogubne ako se u njima neumereno uživa.

Ilustracije za ovu knjigu uradio je poznati likovni umetnik Ozren Miždalo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.