BOLESTI JETRE: Ne bi ih nikada povezala sa ozbiljnim problemom, ali OVE SIMPTOME NE SMEŠ nikako da ZANEMARIŠ

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2021, 19:38

BOLESTI JETRE: Ne bi ih nikada povezala sa ozbiljnim problemom, ali OVE SIMPTOME NE SMEŠ nikako da ZANEMARIŠ

Stručnjaci tvrde da postoji oko 100 različitih bolesti jetre.

Ovaj veoma važan organ utiče na zdravlje svih ostalih organa i generalno celog organizma.

Jetra filtrira krv, uklanjajući štetne toksine iz organizma. Istovremeno učestvuje u varenju i proizvodnji određenih enzima, zato je neophodno voditi računa o njenom zdravlju. Kako kažu lekari, ona je najvažniji organ.

Ono što uzrokuje najveće probleme s jetrom su zapravo toksini koji se dugo zadrže >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u ovom organu. Kada se uspori proces prečišćavanja, tada nastaju komplikacije. Neke tihe znakove na prvi pogled ne biste povezali s ozbiljnim problemom, ali neki od njih zapravo jasno ukazuju i na mogući uzrok. U nastavku pročitajte koje signale ne bi trebalo da zanemarujete:

Crna akantoza

Bolesti jetre se često mogu manifestovati raznim promenama na koži, a jedno od njih je crna akantoza. Radi se o retkoj bolesti, a lekari je opisuju kao javljanje tamnih mrlja na području vrata.

Izražene vene u obliku paukove mreže

Ovo je još jedan simptom na koji je potrebno obratiti pažnju. One se mogu javiti kao nove crvenkaste linije po licu i vratu.

Ne možete da zaustavite svrab

Obolela jetra može da izazove svrab po celom telu. Nije poznat pravi uzrok, ali se pretpostavlja da bi moglo biti povezano s nivoom žučne soli. Jetra proizvodi žuč, koja omogućava probavu, ali kod ljudi s primarnom bilijarnom cirozom (autoimuna bolest jetre koja uzrokuje kolaps žučnih puteva) može doći do nakupljanja žuči i svraba kože.

Žutica

Kako se bolest jetre pogoršava, kod pacijenta se može pojaviti žutilo kože ili beonjača, poznato kao žutica.

Mentalni problemi, zaboravnost i umor

Ukoliko vam se dešava da iznenada gubite stvari, zaboravljate važne datume i podatke, nemojte se slepo držati verovanja da je to posledica stresa i umora. Naime, uzrok može biti hepatička encefalopatija, stanje koje može da se pojavi kad jetra ne može pravilno da izbaci toksine iz tela i obično se javlja kod bolesnika s hroničnim oboljenjem jetre, cirozom ili hepatitisom.

Oticanje stomaka

Ovo je još jedan simptom bolesti jetre koja napreduje - povećanje obima struka ili oticanje abdomena u velikoj meri. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, obavezno potražite medicinsku pomoć.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.