BOL U KOLENIMA sve češći problem kod starijih od 40 godina! Obloga od KUPUSA je narodni lek u koji su se naše BAKE klele

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2023, 21:25

BOL U KOLENIMA sve češći problem kod starijih od 40 godina! Obloga od KUPUSA je narodni lek u koji su se naše BAKE klele

Kupus je već vekovima poznat kao narodni lek za natečene zglobove, podlive i uganuća

Sve više ljudi danas boluje od od osteoartritisa ili artroze kolena. Reč je o upalnom obolenju koje nastaje zbog istrošenih i deformisanih zglobova kolena.

Bolest se ogleda oticanjem kolena, otežanom pokretljivošću zgloba te bolovima, ponekad jačeg, ponekad slabijeg intenziteta.

Ako i sami patite od bolova u kolenu, primenite obloge od kupusa, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dokazano donose olakšanje.

Kupus je već vekovima poznat kao narodni lek za natečene zglobove, podlive i uganuća. Osim toga, pomaže i kod akni, čireva, hemoroida, reume,glavobolje, bubrežnih kolika i herpesa.

Poznato je i da listovi kupusa ublažavaju tegobe mastitisa, infekcije dojki koja pogađa sve veći broj novopečenih majki.

Svoju delotvornost kod bolnih zglobova kupus može zahvaliti obilju vitamina i fitonutrijenata te glutamina i antocijanina, koji imaju snažna protuupalna svojstva.

Također, kupus sadrži moćnu tvar sulforafan, koji štiti hrskavicu, te kemferol, koji takođe ima protuupalna svojstva. Osim što je bogat vitaminom C, kupus sadrži i vitamine B, A i E te folnu kiselinu, a od minerala se može pohvaliti kalcijumom, fosforom, magnezijumom, železom i kalijumom.

Oblozi od kupusa deluju tako da smanjuju otok i upalu, a samim time i redukuju bolove pa se osoba može lakše i bolje kretati.

Na sajtu Nacionalne biblioteke medicine postoji istraživanje koje je sprovedeno na 81 pacijentu, kod kojih se nakon samo 4 nedelje bol značajno umanjio nakon korišćenja obloga od kupusa.

Za oblog je bolje koristiti crveni kupus jer zahvaljujući antocijaninu ima lekovitija svojstva od onog zelenog.

Takođe, pazite da ne koristite stare listove, već listove svežeg kupusa, i to domaćeg, uzgojenog bez pesticida.

Uzmite nekoliko listova svežeg kupusa, operite ih te im odstranite tvrdi središnji deo. Preko listova malo pređite oklagijom za testo kako bi malo ispustili sok.

Listove položite na bolno koleno pa učvrstite i zavežite platnenom krpom. Ostavite da deluje sat-dva. Oblog možete stavljati dvaput dnevno, na primer ujutro i navečer, a možete ga ostaviti i tokom noći.

Nakon nekoliko dana primene ovog obloga vaše stanje bi se trebalo poboljšati, ali uprkos tome nemojte prestati sa oblozima jer se upala tek malo primirena. Primenjujte i dalje ovaj oblog od kupusa barem desetak dana za trajnije rezultate.

Napomena: Potrebno je mirovati dok je oblog na kolenu, zbog toga je noć idealno vreme za primenu obloga.

Ne guglajte o bolestima, svaku promenu ili zdravstveni problem prijavite svom lekaru i konsultujte se oko lečenja i terapije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.