BOL ODMAH PRESTAJE: Uspešno se oslobodite IŠIJASA s ovom jednostavnom metodom od 10 minuta!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2021, 20:18

BOL ODMAH PRESTAJE: Uspešno se oslobodite IŠIJASA s ovom jednostavnom metodom od 10 minuta!

Išijas odnosi se na bol koja nastaje nakon pritiska na koren živca koji izlazi iz kičmene moždine.

Išijas označava snažnu, oštru bol koja se širi uzduž ishijadičnog živca (najduži i najdeblji živac u ljudskom telu). Lumboishialgija (išijas) javlja se u donjem delu leđa, širi se prema nozi kroz glutealnu regiju, ponekad sve do prstiju.

Iako bol povezana s išijasom može biti teška, većina slučajeva se reši tretmanima za nekoliko nedelja. Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je u pitanju blaži slučaj išijasa, dovoljno je nekoliko dana mirovati u krevetu.

Simptomi koji ukazuju na išijas:

Osećaj boli može varirati od povremene, do žestoke, i paralizirajuće. Nastup bolesti može biti postupan. Iako znakovi znaju biti bolni, retko se dešava da dođe do trajnog oštećenja.

Simptomi išijasa

Retko, ali se dogodi da se simptomi išijasa pogoršavaju da zahtevaju operaciju.

Ako patite od ovih simptoma potrebno je zatražiti pomoć:

- bol i drugi neurološki ispadi

- simptomi koji se pojavljuju u obe noge

Operacijsko lečenje je indicirano četiri do šest nedelja nakon neuspešnog lečenja.

Učestalost pojave se povećava u srednjim godinama. Retko se pojavljuje pre dvadesete.

Često, se on razvija kroz duži vremenski period.

Većini pacijenata stanje se popravlja kroz nekoliko sedmica (do 2 meseca). Međutim u nekim slučajevima bolovi mogu biti žestoki.

5 uzroka išijasa

Najčešći uzrok je pojačana fizička aktivnost. Mogući uzrok su kompresije i upalni procesi.

Kompresiju živca uzrokuju:

1. Hernija diska

Hernija diska predstavlja stanje kičme kada jezgra (gelirani deo u centru diska) probije spoljni deo opne. Bol u leđima ili ekstremitetu rezultat je pritiska sadržaja na živac. Razlikujemo dve povrede diska: protruziju i prolaps diska.

Protruzija diska je deformiranje diska usled probijanja jezgre do anulus fibrosusa, dok prolaps možemo nazvati i hernija diska. Upala kao reakcija organizma na iritaciju živca, stvara dodatni edem. Išijas je posledica hernije diska lumbalnog dela.

2. Degenerativne bolesti diska

Degeneracija intervertebralnog diska je proces starenja diska. Ovu pojavu koju ne možemo sprečiti, ali pravilnim stilom promene možemo usporiti. Kao posledica može se javiti išijas.

3. Spondilolisteza

Spondilolisteza je vrsta instabiliteta dela kičme, a karakterizuje ga prednji pomak gornjeg dela kičme. Pritom je afektiran i intervertebralni disk. Najčešće nastaje na nivou 4. i 5. lumbalnog dela.

Spondilolisteza ne mora imati izraženu simptomatologiju.

4. Stenoza kičmenog kanala

Stenoza spinalnog kanala predstavlja degenerativnu bolest kičme koja rezultira suženjem kičmenog kanala. Najčešće se očituje u slabinskoj kičmi.

Simptomi stenoze kanala nastaju usled degenerativno izmenjenog diska. Najučestaliji simptomi su bolovi u jednoj ili obe noge, utrnutosti, šepanjem, gubitkom kontrole mokrenja i stolice.

5. Piriformis sindrom

Piriformis sindrom je stanje gde dolazi do iritacije ili kompresije proksimalnog dela ishadičnog živca. Posledica je bol u predelu kuka. Ovde nije reč o pravoj radikulopatiji, ali simptomi su jednaki kao kod išijasa.

Još neki od uzroka išijasa

Uz već nabrojene uzroke ova stanja mogu uzrokovati išijas :

- trudnoća

- istegnuća mišića

- tumor kičme

Kako saznati da li je zaista reč o išijasu?

Jedan od najjednostavnijih testova od išijasa je Lazarevićev znak.

Taj test se izvodi da bolesnik legne na leđa, a lekar pokušava ispruženu nogu odignuti. Normalno dižemo do 90 stepeni, osećajući samo napetost. Međutim kod išijasa dizanje noge izaziva bol u leđima. Pri išijasu bol je ograničena na pogođenu nogu. Kad je pritisak velik, bol se može povećati podignemo li i zdravu nogu.

Test je pozitivan ako je ugao do kojeg se podigne noga manji od 90 stepeni.

Upala živca aktivira tešku i nepodnošljivu bol koja se proteže do  ispod kolena na područje rebara, pa čak i na leđima.

Nadalje, intenzitet boli uglavnom zavisi o razlozima koji stoje iza njega. Međutim, postoje različite stvari koje možete učiniti kako biste ublažili bolest.

Dok propisani lekovi često osiguravaju brzu popravku, oni leče samo simptome, a ne korene stanja. S druge strane, postoje prirodna rešenja, lekovi i vežbe koje se mogu nositi s korenima problema.

Time se olakšava pritisak i upala nerva, kao i sprečavanje bolova u nervnom sistemu. Budući da je bolest nervnog živca traumatizirana, može promeniti dnevni pokret i život uopšteno.

Ukratko, bol se manifestira kao osećaj teške noge, trnce ili ukočenosti i može ometati kretanje i sedenje.

Za sve ljude s bolovima nerva imamo prilično prirodni odgovor koji će trajati samo 10 minuta vašeg vremena.

10-minutni tretman

Stavite 10 litara dovoljno vruće vode. Dodajte pregršt soli i 1 litru jabukovog sirćeta.

Umešajte dok se so potpuno ne otopi.

Stavite noge i ostavite dok voda ne ohladi. Izvadite noge i osušite ih.

Idi u krevet, pazeći da noge ostanu tople tokom cele noći.

Kada se ujutro probudite, nemojte stajati ili hodati bosi. Pazite da nosite čarape, po mogućnosti i papuče.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.