BLIŽI SE BOGORODIČIN POST: Ovo možda jeste NAJKRAĆI, ali ujedno je i NAJSTROŽIJI hrišćanski PODVIG, a posebno bi trebalo da ga ispoštuju ove ŽENE

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 10:55

BLIŽI SE BOGORODIČIN POST: Ovo možda jeste NAJKRAĆI, ali ujedno je i NAJSTROŽIJI hrišćanski PODVIG, a posebno bi trebalo da ga ispoštuju ove ŽENE

Traje od 14. do 28. avgusta, a po rigidnosti dolazi odmah posle Vaskršnjeg posta

Utemeljiteljem hrišćanskoga podviga, se smatra Isus Hristos, koji je uoči stupanja u podvig iskupljenja roda ljudskoga, ukrepio sebe dugotrajnim potpunim postom. I svi podvižnici, počinjući da služe Gospodu, naoružavali su se postom i nisu drugačije stupali na put Hrsta nego sprovodeći post.

Pravoslavnim vernicima se bliži Gospojinski post, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji će trajati četrnaest dana, sve do praznika Uspenja Presvete Bogorodice. Ovaj post je ustanovljen u čast Presvete Bogorodice.    

Gospojinski ili Bogorodičin post traje od 14. do 28. avgusta, a po strogosti dolazi odmah posle Vaskršnjeg posta. Uvek počinje na Svete Makaveje i traje 14 dana, završavajući se zaključno sa praznikom Uspenja Presvete Bogorodice.

Post ne znači da treba da umrtvljujemo svoje telo, nego svoje strasti. Ovaj podvih ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, već u prvoj liniji to je odricanje od zločestivih misli, želja i dela. Telesni post je svakako neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu borbu protiv strasti, naročito protiv gordosti koja se smatra korenom svakog daljeg zla.

Telo koje u grehu ima zajedničko učešće sa dušom, treba sa njom u i vrlinama da ima učešća. Stvaran post je u prvoj liniji uzdržavanje od svake pohote. Bez duhovnog posta, kažu oci, sam telesni post Bog ne prihvata. Post ima u prvom redu duhovni smisao i on je organski povezan sa celokupnim duhovnim životom.

Crkva Hristova je ustanovila Gospojinski post po primeru Presvete Bogorodice, koja je vreme pre upokojenja provodila u stalnom postu i molitvi. Prvi put se spominje u spisima Teodora Studita, 826. godine.

Ovaj post je najkraći od četiri velika godišnja posta, traje 14 dana, od 14. avgusta do 28, ali je stroži od božićnog i apostolskog. Posti se na vodi, osim subotom i nedjeljom, kada se dozvoljava upotreba ulja i vina u prehrani, kao i na praznik Preobraženja Gospodnjeg, kada je u ishrani dozvoljena upotreba ribe.  

Sveti Jovan Zlatousti pita:

- Kažeš da postiš. Uveri me u to svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri se s njim. Vidiš li na ulici neko lepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tela.

- Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Noge neka poste tako što neće hoditi putevima greha. Oči neka poste tako što strasno neće posmatrati lepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso?! Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih reči i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.

Vernici poste kako bi pročistili svoju dušu i pronašli smirenje, ali se oslobodili i loših navika koje negativno utiču na njihov život. Cilj posta su unutrašnji mir i molitva, a kao nagradu vernici uzimaju pričešće za spasenje i čišćenje duše i tela. Post je posvećen Bogorodici, a veruje se da je posebno važan za žene i majke, njihov mir i radost i pričešće na praznik Velike Gospojine.

Gospojinski post pravoslavni vernici okončavaju Svetim Pričešćem na praznik Bogorodičinog Uspenja.  

 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.