BIRATE POGREŠNU SORTU - Evo koji KUPUS je NAJBOLJI za kišeljenje, idealnih dimenzija i teksture

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2022, 15:10

BIRATE POGREŠNU SORTU - Evo koji KUPUS je NAJBOLJI za kišeljenje, idealnih dimenzija i teksture

Nije svaki odgovarajući!

Nema potrebe da govorimo o prednostima kupusa za zdravlje organizma. Međutim, kada govorimo o biranju kupusa za kišeljenje treba znati da nisu sve jednako dobre. Za kišeljenje se obično preporučuje kupus ovalnih, čvrstih glavica, ali manjih svetlozelenih listova. Takođe je dobar i onaj sa pljosnatim glavicama, zbijenih, tamnih listova, ljutkastog ukusa, koji je odličan za sarmu.

Ono što je važno jetse da treba birati manje glavice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i one koje imaju čvrsto priljubljene listove toliko da ipak voda i so mogu da dopru do sredine glavice, jer ako ne dopre do sredine glavice, može se desiti da počne da trune. Takođe, posebnu pažnju treba posvetiti uslovima za čuvanje kiselog kupusa. Kupus se stavlja u toku druge polovine novembra ili prve polovine decembra.

Kaca ili bure sa kupusom se drži u prostoru gdje je temperatura vazduha ujednačena tokom zime (najbolje podrum). Bure treba da bude čisto. Kupus se najpre očisti od spoljašnjih listova, zareže koren, pa stavlja u bure tako da koren bude dole kako je kupus rastao. Zatim se nalije hladnom vodom i na kraju u vodi rastvori 3 kg soli na 100 kg kupusa i prelije. Preko kupusa se potom stavlja kamen i bure se zatvara i ostavlja da se kupus kiseli.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.