BADNJEVKA, starinska PITA koja se pravi za BADNJE VEČE - Puna oraha i suvog voća, najsočniji recept za OBAVEZAN detalj na trpezi

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 18:05

BADNJEVKA, starinska PITA koja se pravi za BADNJE VEČE - Puna oraha i suvog voća, najsočniji recept za OBAVEZAN detalj na trpezi

Sutra je Badni dan i posti se. Ukoliko želite da trpezu obogatite sa nečim slatkim, preporučujemo vam ovaj recept za baklavu. Bogata pita od suvog voća i oraha naziva se Badnjevka, koja se tradicionalno sprema za Badnje veče.

Badnje veče predstavlja pripremu za jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika - Božić. Pravoslavni vernici ga obeležavaju 6. januara, a za ovaj praznik se vezuju razni rituali i običaji koji slute na sreću, radost i blagostanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Stari običaj je da na Badnji dan treba uneti u dom Badnjak, drvo koje se seče ujutru, a unosi se u dom uveče i loži se u vatru. U dom se unosi slama kao simbolično podsećanje na rođenje Hrista u Vitlejemskoj pećini.

Pored svega što je neophodno da se nađe na prazničnoj trpezi za Badnji dan, obavezna je i pita koju su naši stari nazivala Badnjevka.

Ona je zapravo verzija baklave, a odlična je poslastica za dan posta.

Sastojci za testo:

Sastojci za sirup:

Uputstva:

Rastopite puter u šerpi, dodajte mlevene orahe i voće, a zatim dodajte šećer. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Dodajte šolju vode i kuvajte smesu dok ne postane gusta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Uzmite koru za pitu, stavite deo fila od oraha i pečuraka duž kraja kore i uvijte u rolat. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

Poređajte rolate u pleh obložen papirom za pečenje.

Rernu zagrijte na 180 stepeni Celzijusa. Pecite pitu dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju, obično oko 25-30 minuta.

Dok se pita peče, pripremite sirup. U šerpi prokuvajte vodu, šećer, limunov sok i koricu limuna dok se šećer potpuno ne istopi. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Kad se pita ispeče, prelijte je ohlađenim sirupom.

Ostavite pitu da upije sirup pre nego što je sečete i poslužite.

Ovaj recept za Badnjevku je samo jedan od mnogih varijacija koje se mogu pronaći. Prilagodite sastojke prema vašem ukusu i željama. Srećno s pripremom!

Srbija Danas/J.Šipčić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Badnjevka za Badnje veče: Najsočnija starinska pita je obavezna na trpezi, a ovo je recept

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 12:27

Prava je poslastica kada je trpeza posna. Bogata pita od suvog voća i oraha naziva se Badnjevka, koja se tradicionalno sprema za Badnje veče, na način na koji su pripremale naše bake...Pored svega što je neophodno da se nađe na prazničnoj trpezi za Badnji dan, obavezna je i pita koju su naše...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.