Astigmatizam oka: Simptomi i vrste

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2019, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astigmatizam oka: Simptomi i vrste

Astigmatizam je refrakciona anomalija, odnosno mana oka.

Kod astigmatizma svetlost se ne prelama jednako na svim linijama oka.

Ova bolest se može javiti samostalno ili u kombinaciji sa kratkovidošću ili dalekovidošću. Astigmatizam je u većini slučajeva nasleđeni poremećaj.

Najčešći simptom astigmatizma je zamagljeni vid, odnosno oko ne može da stvori jasnu sliku i oštrina vida je smanjena. Pacijent vidi okolinu na poseban način, odnosno krugove >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vidi u ovalnom obliku, a ako posmatra dve linije, jedna će uvek biti zamagljena.

Takođe, pacijent često vidi i dvostruku sliku i otežano čita. On sve vreme ulaže napor i pokušava da se prilagodi i da stvori jasniju sliku, a to često dovodi do simptoma slabosti i zamora samog oka.

Često dolazi i do glavobolje, vrtoglavice, umora i razdražljivosti. Dešava se i da pacijenti drže glavu nagnutu na jednu stranu, kako bi se na taj način smanjila deformacija slike. Međtim, ovo može kod dece da dovede do razvoja krive kičme.

Kao i osobe koje pate od kratkovidosti, i pacijenti oboleli od astigmatizma pri čitanju tekst drže veoma blizu očiju. Međutim, ono što je karakteristično jeste da ljudi sa astigmatizmom škilje dok gledaju na blizinu ili daljinu.

Deca koja pate od ove bolesti obično to i ne znaju, jer su navikla na zamagljeni vid i nikada nisu ni videla jasnu sliku nekog predmeta. Zato je veoma važno da redovno idu kod oftalmologa na pregled, da bi se problem na vreme otkrio i da bi se pristupilo adekvatnoj terapiji.

Postoje različite vrste astigmatizma u zavisnosti od uzroka. Najčešći je kornealni astigmatizam koji je posledica morfološki izmenjene rožnjače, dok je mnogo ređi lentalni astigmatizam, koji nastaje usled promena koje se dešavaju u očnom sočivu.

Postoji i retinalni astigmatizam, koji je uzrokovan poremećajem položaja u makuli usled nekih patoloških promena, kao što su ožiljci ili otoci.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.