Ako verujete, čuda će se i desiti: Bogojavljenska vodica ima posebno značenje i jaku simboliku

Izvor: B92, 19.Jan.2024, 12:51

Ako verujete, čuda će se i desiti: Bogojavljenska vodica ima posebno značenje i jaku simboliku

Vernici danas proslavljaju veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, za koji se vezuju brojni običaji. Naročito bogojavljenska vodica ima posebno značenje.

Bogojavljenje je jedan od najlepših hrišćanskih praznika i obeležen je mnogim lepim narodnim verovanjima. Obeležava se i plivanjem za časni krst, kao i odlaskom u crkvu, gde bi trebalo iskreno da se pomolite i uzmete svetu vodicu.

Veliko vodoosvećenje se vrši dva puta u godini, na Krstovdan (navečerje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bogojavljenja) i na Bogojavljenje, u kome se sećamo krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, u kome Crkva vidi ne samo prototip umivanja grehova, no i stvarno svećenje prirodne vode pogružavanjem Boga u telu u vodu. Tom prilikom priziva se Duh sveti koji običnu vodu pretvara u svetu.

Osvećena voda je "voda života" i kao takva konzumira se s velikom verom i može da uradi nemoguće. Ako verujete – čuda će se i desiti.

Sveta voda se može piti ili se s njom može škropiti (osoba ili prostorija, predmet itd.). Na taj način blagoslov svete vode prelazi na nas i u nas.

Vernik se mora posebno pripremiti za ovaj čin ispijanja vode: post na Krstovdan je jedna od priprema, kao i molitva na usnama, ali i u mislima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.