Ako ste NOĆNE PTICE, ovo vam se NEĆE SVIDETI! NEDOSTATAK SNA može izazvati niz BOLESTI, a neke mogu dovesti i do FATALNIH POSLEDICA

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jan.2024, 11:58

Ako ste NOĆNE PTICE, ovo vam se NEĆE SVIDETI! NEDOSTATAK SNA može izazvati niz BOLESTI, a neke mogu dovesti i do FATALNIH POSLEDICA

Nedostatak sna može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje, uticati na koncentraciju, kognitivne funkcije i emocionalnu stabilnost. Kratkoročni nedostatak sna može se brzo oporaviti, ali dugoročni efekti mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Hronična deprivacija sna povezana je sa širokim spektrom problema, uključujući gojaznost, slabljenje imunološkog sistema, veću podložnost povredama, dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak i srčane bolesti. Važno je posvetiti pažnju kvalitetu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i trajanju sna kako biste očuvali celokupno zdravlje

Ako imate osećaj da ne možete pronaći vreme za kvalitetan san, niste sami. Mnogima je izazov uklopiti osam sati sna u svoj užurbani raspored.

Ali nedostatak sna bi zapravo mogao biti tihi ubica, a odmor je jednako važan kao i zdrava ishrana i redovno vežbanje. Samo zato što možete brzo da se oporavite od lošeg sna, dugoročni negativni efekti dugotrajnog nedostatka sna mogu izazvati zdravstvene probleme u kasnijoj fazi.

Nedostatak sna postaje posebno opasan kada se dešava postepeno tokom vremena, što ponekad nazivamo hroničnim dugom za snom. To predstavlja razliku između stvarnog vremena provedenog u snu i onog koje je potrebno vašem telu da optimalno funkcioniše.

Što više dugujete snu, veća je verovatnoća da ćete lošije obavljati svakodnevne zadatke. Akutno nekvalitetno spavanje (ili kratkoročni nekvalitetno spavanje) odnosi se na period zadnjih 14 dana tokom kojeg ste imali manje sna. Možda ste ostali budni do kasno zbog radnog projekta sa hitnim rokom ili vas je bolest sprečila da mirno spavate. Iako je oporavak od kratkoročnog nedostatka sna lakši, važno je zapaziti da to može postati i navika.

Iako možete da odspavate ili idete ranije u krevet kako biste nadoknadili san, trebalo bi da se pobrinete da ne pređete u naviku da minimalno spavanje.

Kada ste rasejani i pretrpani dodatnim obavezama, lako je smanjiti vreme koje posvećujete snu. Hronična deprivacija sna javlja se kada mesecima, godinama, pa čak i decenijama ne pružate telu dovoljno sna koje mu je potrebno. Da biste ispravili ovu situaciju, važno je da shvatite koliko sna zaista zahteva vaše telo i preduzmete korake kako biste nadoknadili dug nastao nedostatkom sna. Nedostatak sna utiče na svaki deo tela, posebno na funkcije mozga.

Kada ne dobijete dovoljno sna, to može negativno uticati na vašu koncentraciju, narušavati sposobnost rasuđivanja i smanjiti budnost. Takođe, vaš mozak će teže usvajati nove informacije.

Osoba koja nije spavala 18 sati može doživeti smanjeno kognitivno funkcionisanje na nivou sličnom onom kada je nivo alkohola u krvi 0,05%. Dugoročno, ovo može rezultirati otežanim učenjem novih veština, napredovanjem u karijeri i pronalaženjem novih životnih prilika. Oni koji su izloženi nedostatku sna često teže kontrolišu svoje emocije i podložniji su ekstremnim promenama raspoloženja. Ovo može dodatno pogoršati postojeće mentalno zdravlje, uključujući depresiju i anksioznost.

Nedostatak sna može znatno uticati na vašu sposobnost da apsorbujete nove informacije i zadržite ih. Takođe, može doprineti povećanju proteina povezanog sa Alchajmerovom bolešću.

U stvari, dugotrajno nedostajanje sna povezano je sa problemima kao što su gojaznost, oslabljen imunološki sistem, povećana podložnost povredama, dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak i srčana oboljenja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.