Ako se OVAJ SIMPTOM javi nakon intimnog odnosa - NE IGNORIŠITE! Ukazuje na ozbiljna zdravstvena stanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Apr.2023, 17:14

Ako se OVAJ SIMPTOM javi nakon intimnog odnosa - NE IGNORIŠITE! Ukazuje na ozbiljna zdravstvena stanja

Nekada može da bude znak ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Nakon zabave između čaršafa očekujete da ćete se osećati - vruće, oznojeno, pospano, zadovoljno. Možda vam čak poraste i apetit.

Ali za pojedine osobe, intimni odnos može biti praćen mučninom.

Prema rečima doktorke Širin Lakani, specijaliste za intimno zdravlje u ''Elite Aesthetics'', nije neuobičajeno da osećate mučninu nakon intmnog odnosa.

Zajedno sa medicinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sestrom za intimno zdravlje doktorka Lakani je razmotrila zašto se ne osećate tako uobičajeno nakon intimnog odnosa, te šta možete da uradite povodom toga i kada da potražite pomoć.

- Pre svega, mučnina posle intimnog odnosa ne znači da ste trudni - rekla je Lakani.

Ako ste upravo imali prodoran intimni odnos i napadne vas mučnina, to može biti zato što je vaš partner snažno prodro u vas i udario vam grlić materice.

- Grlić materice je pun nervnih završetaka - rekla je Lakani. Ako je nerv u vašem grliću materice stimulisan, to može da snizi rad srca i krvni pritisak, što će vam zauzvrat izazvati mučninu.

Obična dehidracija mogla bi da stoji iza mučnine koja se javlja nakon intimnog odnosa.

Mučnina takođe može biti posledica onoga što vam se dešava u glavi. Možda ste pod stresom ili možda doživljavate neku vrstu anksioznosti u toku trajanja intimnog čina.

- Bilo da je u pitanju dehidracija, nervoza ili anksioznost, mučnina nakon intimnog odnosa može biti način na koji vam telo govori da nešto nije u redu - objasnila je Lakani.

Ako imate bol, kao i mučninu, to može biti znak ozbiljnijeg stanja kao što je endometrioza, inflamatorni poremećaj karlice ili infekcija urinarnog trakta. Ako patite od endometrioze, intimni odnos može izazvati mučninu ako pokreti vrše pritisak na osetljivo tkivo koje raste van materice, posebno ako imate menstruaciju.

Dobra je ideja da razgovarate sa ginekologom ako osećate bol tokom ili nakon intimnog odnosa.

Intimni odnos koji traje predugo je najčešći uzrok mučnine nakon čina.

- Oko dve trećine žena se bori da postigne vrhunac kroz sam snošaj, a intimni odnos može da se oduži ako ste odlučni da oboje završite orgazmom - objasnio je ginekolog. Preporuka je da se predigra pojača.

Mnogo kretanja bez pauze i tresenja glavom tokom intimnog odnosa moglo bi da vam pruži osećaj sličan mučnini u automobilu ili morskoj bolesti.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da to izbegnete, rekli su stručnjaci. Pre svega, uverite se da vaginalna penetracija nije preteška - ovo uključuje i prste, i uverite se da ste na poziciji koja je udobna. Ako imate veoma snažan intimni čin, usporite tempo, pokušajte i da pijte puno vode tokom dana.

Ako i dalje osećate mučninu uprkos tome što ste nežniji i hidrirani, možda je vreme da razgovarate sa lekarom kako biste bili sigurni da nemate neka osnovna stanja koja su ostala nedijagnostikovana - rekao je dr Lakani.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.