Ako se DETE RODI na VELIKI PRAZNIK! Večita dilema - Evo da li da BEBI date IME po SVECU?

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jul.2023, 11:46

Ako se DETE RODI na VELIKI PRAZNIK! Večita dilema - Evo da li da BEBI date IME po SVECU?

U tom slučaju najbolje je da uradite ovako!

U našem narodu postoji običaj da se detetu koje je rođeno na dan kada se obeležava određeni svetac, detetu da ima po svetitelju. Jedana majka na forumu je postavila pitanje da li je to obaveza ili samo slobodna volja roditelja, jer ime ponekad ne odgovara prvobitnom izboru roditelja.

"Pomaže Bog, braćo i sestre. Naš stariji sin rođen je na Đurđevdan i mi mu nismo dali ime Đorđe iz razloga što je to jako teško >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ime za pisanje i izgovor u zemlji u kojoj živimo. Međutim, mi očekujemo još jednog sina i velike su šanse da se rodi istog dana. Kakvi su običaji po ovom pitanju i da li moramo da mu damo ime Đorđe. Hvala unapred."

"Detetu se može dati ime po svetitelju, ali to nije zapovest Crkve, nego roditeljksa dobra volja, dakle samo običaj, ali ne i verska dužnost. Molite Boga da je živo i zdravo, a za ime izaberite kakvo vi želite."

"Možda je najbolje da se oko toga konsultujete sa vašim sveštenikom. Jer ipak je to velika stvar, da bi bila samo slučajnost, da se i jedan i drugi dečak rode na Đurđevdan!"

"Smatram kao majka da biste trebali dečaku dati ime Đorđe, jer na taj način će ga ovaj svetac štititi celog života. To vam je kao blagodet koju niste iskoristili!"

"Svaki sveštenik će vam reći da je važno da dete što pre bude kršteno i da krene putem vere još od malih nogu. Koje ime će nositi? Sasvim je nevažno dok  je pravoslavno!", samo su neki od odgovora na forumu.

U svakom slučaju pre nego što donesete konačnu odluku konsultujte se sa vašim sveštenikom i uradite kako vam savest nalaže. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.