Ako nosite HRANU I PIĆE na more, možete LOŠE PROĆI: Evo šta je dobro da ponesete, a šta će vam NAPRAVITI PROBLEM

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 18:15

Ako nosite HRANU I PIĆE na more, možete LOŠE PROĆI: Evo šta je dobro da ponesete, a šta će vam NAPRAVITI PROBLEM

Ukoliko ste planirali da na moru malo roštiljate i iz Srbije ponesete nekoliko kilograma mesa za ovu aktivnost, bilo bi dobro da odustanete

Pun gepek hrane, ručni zamrzivač i kese sa "hranom za usput" su tradicionalni elementi koje srpski putnici nose na letovanja. 

Pored toga što vam veoma lako mogu sve oduzeti na carini, postoji i veliki broj zdravstvenih problema koji mogu nastati zbog toga.

Kada je u pitanju hrana, mora se brižljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << voditi računa o tome šta jedemo, koliko jedemo, ali i kako održavamo tu hranu u svežem i jestivom obliku.

Mlečni proizvodi su kratkog roka trajanja i osetljivi na visoke temperature, usled kojih bi moglo doći do kvarenja.

Posledice konzumiranja pokvarene hrane mogu biti trovanje hranom, koje zna biti jako neprijatno. Ne biste voleli da letovanje provedete u groznici, temperaturi, povraćanju i problemima sa dijarejom. Tako biste to izbegli, izbegavajte za početak da nosite mlečne proizvode od kuće, kako se ne bi pokvarili u putu.

Jaja su, takođe, problematična što se tiče kvarljivosti, kao i drugi oblici hrane koji sadrže (tragove) jaja. Majonez je jedan od tih problematičnih dodataka jelu. I mlečne proizvode i jaja možete kupiti u marketima bilo gde u inostranstvu po prihvatljivim cenama.

Voće i povrće koje nosite u svežem obliku imaju tendenciju da istrule i tako ne samo pokvare vaš stomak, nego i vaše i putovanje onih koji sa vama putuju (neprijatan miris trulog voća i povrća svakako nije nešto što obraduje putnike u autobusu ili automobilu).

Naši ljudi imaju običaj da od kuće ponesu kuvana jela.

Ovo bi moglo biti odlično rešenje kada biste putovali pet-šest sati. Međutim, put do mora često traje i do dvadeset sati (kolima, vozom ili autobusom). Sarma sjajno miriše prvih nekoliko sati, ali usled visokih temperatura i dužeg vremesnkog perioda vožnje – nismo baš tako sigurni da je tako.

Kada budete razmišljali o tome šta poneti na more od hrane, najpre se raspitajte o zakonima o unosu hrane preko granice koje propisuje država u koju idete na letovanje. Pojedine države imaju posebna pravila o izboru i količini namirnice koja može da se unese u državu, te je ovo prvo što treba da proverite pa tek onda da krenete u kupovinu hrane za more.

Dakle, birajte hranu koja se neće pokvariti, ali i hranu koja zahteva brzo spremanje. Niste došli na more da biste pola dana proveli u kuhinji kuvajući ručak već da se odmorite.

- Hrana koja ima duži vek trajanja

- Konzervirana gotova jela

- Testetnine

- Supe iz kesice

- Tunjevine

- Paštete

- Grickalice

- Slatkiši

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.