Ako imate BOLNO i gnojno GRLO - testirajte se! POLNO prenosiva bolest postala imuna na ANTIBIOTIKE - dobija se i POLJUPCEM

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jan.2024, 16:06

Ako imate BOLNO i gnojno GRLO - testirajte se! POLNO prenosiva bolest postala imuna na ANTIBIOTIKE - "dobija se i POLJUPCEM"

Gonoreja je zarazna, polno prenosiva bolest čiji je izazivač bakterija gonokok (lat. Neisseria gonorrhoeae). Ova polna bolest je u narodu poznata i pod nazivima „triper“ ili „kapavac“. Gonoreja je jedna od najstarijih polnih bolesti poznatih čoveku i medicini.

Prema novim istraživanjima zdravstvenih stručnjaka, gonoreja se sada može širiti poljupcem.

Ovo je uprkos tome što su stručnjaci za se*sualno zdravlje decenijama upozoravali da se uobičajena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << polno prenosiva bolest ne može širiti ljubljenjem.

Samo prošlog meseca direktori zdravstva su upozorili na "zabrinjavajući" porast slučajeva gonoreje koji dostiže rekordne nivoe u Engleskoj.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva upozorila je da je „skok“ veći za 21 odsto u poređenju sa periodom pre Covid-a.

Istraživači su sada potvrdili da su novi dokazi o prenošenju bolesti dovoljno jasni da promene smernice, prenosi MailOnline

Profesor Erik Čau, iz Centra za seksualno zdravlje u Melburnu, rekao je za MailOnline: „Mislimo da je moguće dobiti gonoreju putem ljubljenja.

„Mislim da bi smernice trebalo ažurirati.

U januaru je Čovov tim istraživača sproveo pregled šest studija koje su se bavile pitanjem da li je ljubljenje faktor rizika za gonoreju i hlamidiju.

Objavljen u časopisu Sekualli Transmitted Diseases, pregled je zaključio da ljubljenje zaista povećava rizik od zaraze.

U međuvremenu, studija objavljena u julu, od strane mnogih istih istraživača, utvrdila je da ljubljenje može proširiti gonoreju.

„Otkrili smo da je orofaringealna gonoreja povezana sa izlaganjem ustima partnera kroz ljubljenje“, napisali su autori studije u eClinicalMedicine.

A studija istog tima iz 2019. omogućila im je da tvrde da bi to moglo značiti da svako ko koristi pljuvačku kao lubrikant tokom seksa takođe može predstavljati rizik.

Profesor Čou i njegove kolege napisali su u časopisu Sekualli Transmitted Infections: „Mnogi dokazi sugerišu da bi prenos iz orofarinksa (zadnjeg dela grla) mogao biti češći nego što se ranije mislilo.

"Bakterije se mogu razvijati iz pljuvačke, što sugeriše da razmena pljuvačke između pojedinaca potencijalno može preneti gonoreju."

Portparol Britanskog udruženja za seksualno zdravlje i HIV rekao je za MailOnline: „Nova istraživanja o prenošenju SPI su važna za naše razumevanje načina na koji se šire i, u ovom slučaju, kako se rizik od prenošenja gonoreje može smanjiti.

Gonoreja se prvenstveno prenosi nezaštićenim oralnim, vaginalnim ili analnim sesom.

„Iako može biti slučajeva da je prešla sa usta na usta kroz ljubljenje, ovo je verovatno veoma neuobičajeno.

NHS navodi da se gonoreja ne može širiti kontaktom usta na usta.

U periodu od januara do septembra prošle godine bilo je 56.327 pozitivnih testova na gonoreju, u poređenju sa 46.541 u 2019, čime je oboren rekord u to vreme.

Gonoreja se obično lako leči jednom injekcijom antibiotika.

Veoma je česta, posebno među mladima od 15-24 godine.

Srbija Danas/MailOnline/J.Šipčić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.