Ako hoćete da SMRŠATE, morate da SPAVATE! Trener otkriva da DIJETA i TRENING ne znače ništa ukoliko nemate ovakav RITAM SPAVANJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jan.2024, 09:27

Ako hoćete da SMRŠATE, morate da SPAVATE! Trener otkriva da DIJETA i TRENING ne znače ništa ukoliko nemate ovakav RITAM SPAVANJA

Prema treneru za mršavljenje En Larči, ključni faktor uspeha u novogodišnjoj transformaciji je poboljšanje kvaliteta sna, što može smanjiti žudnju za kaloričnom hranom i poboljšati odlučivanje o ishrani i vežbanju. Studija iz 2022. potvrđuje da nedostatak sna povećava unos kalorija, a redovan san zajedno s ishranom i vežbanjem postaje sveobuhvatan pristup postizanju ciljeva mršavljenja

Kao što mnogi od nas dobro znaju, mnogo je lakše reći nego uraditi i držati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se mantre "Nova godina, novi ja", posebno kada je u pitanju skidanje kilograma. Na sreću, postoji nekoliko trikova koji se mogu uklopiti čak i u najprometnije živote, a postoji i jedan savet za mršavljenje koji je odobrio stručnjak, a koji je izuzetno jednostavan i održiv.

Ipak, svako ko je ikada postigao transformaciju tokom novogodišnjih odluka može vam potvrditi da male promene mogu imati značajan uticaj tokom vremena. Uspešni planovi ishrane i vežbanja često podrazumevaju mnogo više od samih jela i fizičke aktivnosti.

Trener za mršavljenje i zdrav način života En Larči savetovala je onima koji žele da smršaju da uzmu u obzir jedan veoma važan faktor - san.

En je objasnila: - Spavajte više i bolje. Tokom praznika većina nas gleda više filmova ili skroluje telefone do kasno uveče. Vratite se (ili započnite) pravilnu rutinu za spavanje. Nemojte koristiti električen uređaje 30 do 60 minuta pre spavanja. Vratite se na uobičajenovreme spavanja.

- San reguliše hormone gladi, hormone stresa i pomaže vašem telu da se obradi i oporavi. Bez dobrog sna, umorni ste, neusredsređeni, imate žudnju i mrzovoljni. Sve to će vas sprečiti da donesete prave odluke kada reč je o hrani i vežbanju.

Prema studiji iz 2022. objavljenoj u časopisu JAMA Internal Medicine, koja je ispitala 80 ljudi sa prekomernom težinom, otkrila je da oni koji su manje spavali unose više kalorija - kao i više žude za visokokaloričnim poslasticama - u poređenju sa onima koji su imali kvalitetan san.

Štaviše, prema Sleep Foundation, značajne promene u rasporedu spavanja osobe, ili čak pokušaj da se nadoknadi izgubljeni san nakon nekoliko kasnih noći, mogu izazvati haos u metabolizmu osobe i, kao posledicu, smanjiti osetljivost na insulin, što znači da postoji veće šanse da vam šećer u krvi postane povišen.

Iako je dobro jesti i redovno vežbati svakako veoma važno, jako je važan i kvalitetan san, zato u januaru idite u krevet na vreme i neće biti problema!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.