Ako OVO radiš DETETU postaće čovek bez SAMOPOUZDANJA - Posledice po MENTALNO ZDRAVLJE mogu biti OGROMNE

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2020, 17:21

Ako OVO radiš DETETU postaće čovek bez SAMOPOUZDANJA - Posledice po MENTALNO ZDRAVLJE mogu biti OGROMNE

Vodite računa!

Kažnjevanje batinama bila je jedna od osnovnih metoda vaspitanja dece u tradicionalnoj Srbiji, koja se praktikuje sve do današnjih dana. Deca su bila tučena čak i onda kad nisu uradila ništa loše.

Sa razvojem psihologije kao nauke i interesovanjem psihologa za razvoj deteta i faktore koje utiču na njegovu psihu i dalji životni razvoj i put, efekat koji se postiže kažnjavanjem batinama počeo je da se dovodi u pitanje.

O ovoj temi svojevremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je govorio i čuveni srpski psihijatar i terapeut doktor Vladeta Jerotić.

On je isticao da ukoliko dete oseća ljubav i kada je roditelj strog, posledica po mentalno zdravlje ne postoje.

- Ako dete nekada udarite po turu, neće biti posledica. Jedine posledice na detetovu psihu ostavlja nedostatak ljubavi.

Vladata je i isticao da previše maženja može imati negativne posledice na detetovo zdravlje.

- Veliki problem na Balkanu predstavljaju takozvani "turski tuševi", tj. kada je otac previše strog i nepopustljiv, a majka dobra, nežna i preterano popustljiva. Takvo ponašanje kod dovodi do preterane razmaženosti i neposlušnosti. Najgore je kada otac istuče dete, a majka ga mazi - isticao je čuveni akademik.

Dok je metod batina široko poznat, nagrađivanje deteta ostalo je gotovo nepoznato na našim prostorima. Retke pohvale i slaba nagrađivanja dovode do manjka samopouzdanja i gubitka dostojanstva kod deteta, naglašavao je Jerotić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.