Abortus-pilula nema veze sa onom za dan posle: Ima ih i u Srbiji, a mogu biti jako opasne

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2019, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abortus-pilula nema veze sa onom za dan posle: Ima ih i u Srbiji, a mogu biti jako opasne

Isterije plod iz tela.

Tableta koja izaziva pobačaj se već uveliko prodaje u inostranstvu, a nema nikakve veze sa pilulom za dan posle. Košta oko 585 dolara, a dovoljno je popiti dve tablete, nakon čega kreće obilno krvarenje. Tek kada ono stane smatra se da je pobačaj završen.

Verovali ili ne, u SAD je ova pilula potpuno legalna, a za mnoge trudnice ekonomičnija od operacije zbog čega se čak 1/3 abortusa izvrši na ovaj način.

Tretman ima za cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da zaustavi razvoj trudnoće pomažući telu da izbaci plod koji je stvorilo. Sastoji se od dve odvojene pilule koje bi žena trebalo da popije u toku prvih 10 nedelja trudnoće. Prva pilula sadrži supstancu mifipestron koja blokira progesterone i zaustavlja napredovanje trudnoće.

Druga sadrži supstancu misoprostol koja definitivno obustavlja trudnoću. Žene piju dve tablete u periodu od 24 do 48 sati, a ukoliko ne dođe do obilnijeg krvarenja kao tokom menstruacije, sugeriše se da se jave lekaru.

Do 8. nedelje deluju u 94 do 98 od 100 slučajeva.

Do 9. nedelje deluju u 96 slučajeva.

Do 10. nedelje deluju u 93 slučaja.

Zanimljivo je da je ova metoda prekida trudnoće dostupna i u Srbiji, odnosno u ginekološko akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu. Prema Zakonu o postupku prekida trudnoće u zdravstvenim ustanovama, osoba stara 16 ili više godina može samostalno da odlučuje o ishodu trudnoće tokom prvih 10 nedelja, ali troškove abortusa snosi sama.

Pre 2 godine cena abortusa pomoću pilule iznosila je 19 hiljada dinara, ali samo u klinici.

Ipak, ovakva metoda se ne preporučuje jer nije da nema nijedan rizik, pa se tako u nekolicini slučajeva dogodilo nekontrolisano krvarenje, tromboza i infekcije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.