ALARM SE UPALIO! Uz pomoć ovog jednostavnog TRIKA znaćete da li vam PRETERANO OPADA KOSA

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2022, 18:35

ALARM SE UPALIO! Uz pomoć ovog jednostavnog TRIKA znaćete da li vam PRETERANO OPADA KOSA

Nemojte ignorisati očiglene simptome

Kosa je često naš zaštitni znak i važan segment naše lepote, te kada počne da opada, odmah postajemo zabrinuti i to shvatamo kao znak za uzbunu.

Istina je da je to sasvim normalan proces, ukoliko se, naravno, odvija u razumnoj meri, a ukoliko niste sigurni da li vam kosa previše opada, ostanite sa nama u nastavku gde ćemo pokušati da vam razrešimo sve dileme na ovu temu.

Stručnjaci kažu da obično gubimo 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << do 100 vlasi dnevno, a da to ni ne primetimo. Sve preko toga smatra se pojačanim gubitkom kose, koji može biti uzrokovan brojnim faktorima.

Najjednostavniji način da proverite da li vam kosa suviše opada jeste da uradite jednostavan test – tri dana nakon poslednjeg pranja kose prođite rukom kroz kosu. Ukoliko je sve u redu, između prstiju ne bi trebalo da ostane više od 10 vlasi. Ukoliko je situacija drugačija, pažljivo ispratite redove koji slede.

Објава коју дели LUIZ GONZAGA CABELELEIRO (@luizgonzaga.1)

Da li je gubitak kose normalan?

Ovo je pitanje koje mnogi od nas sebi postavljaju, a odgovor je da jeste, ali samo u određenoj meri! Svima nam je poznat sezonski gubitak kose usled temperaturnih promena, ali i hormonske promene, stres, operacije ili određeni lekovi, posebno lekovi protiv holesterola, takođe mogu dovesti do gubitka kose. On može da potraje nekoliko nedelja, ali ako se stanje nakon tog perioda ne poboljša, vreme je da se obratite lekaru.

Kako se boriti protiv gubitka kose i šta zapravo uzrokuje ovaj problem?

Od uzimanja suplemenata za jačanje kose do upotrebe moderne i estetske medicine za stimulaciju kože glave, postoje mnoga dostupna rešenja za borbu protiv gubitka kose.

Prekomerni gubitak kose takođe može biti uzrokovan nedostatkom gvožđa, problemima sa štitnom žlezdom ili hormonskim disbalansom koji zahteva lekove. Ovo stanje može izazvati alopeciju – opadanje kose u pečatima, koja pogađa manje od 1% populacije. Ako primetite okrugle „fleke” na koži glave, odmah se obratite lekaru.

U kojim slučajevima uzimati dijetetske suplemente?

Kada sumnjate na nedostatak vitamina, recimo tokom dijete ili posebno stresnog perioda, kada je ishrana obično neuravnotežena, obavezno posvetite više vremena dodavanju vitamina i minerala u ishranu, jer njihov nedostatak može uticati na stanje vaše kose.

Објава коју дели Toula Hatzipetros (@toulahatzibeauty)

Slaba i neredovna ishrana, odnosno premalo kalorija, takođe mogu značajno uticati na vašu kosu. Naše telo je vrlo pametna mašina koja neprestano radi da bi nas održala u životu. U slučaju ishrane koja nema dovoljno hranljivih materija, telo crpi zalihe i njima snabdeva organe koji su najvažniji za naše funkcionisanje i sam život.

Tek onda na red dolazi kosa. Kokteli hranljivih sastojaka koji jačaju vlakna kose sadrže vitamin B, cink i sumporne aminokiseline (cistein, metionin) i selen. Pivski kvasac je takođe veoma bogat vitaminom B, baš kao i kolagen u prahu.

Ipak, važno je znati da sami suplementi ne mogu dovesti do trajnog rešenja ukoliko o svom telu ne vodite računa na holistički način. Prva, možda i najvažnija, stvar jeste da se smirite, da umirite i utišate svoj um i da pokušate da svakodnevno pobegnete od stresa bar na 30 minuta.

Pomozite sebi meditacijom i ne zaboravite na pravilnu, redovnu i kvalitetnu ishranu bogatu važnim nutrijentima. Ovas i proso su, na primer, izuzetno efikasne namirnice za kosu.

Šta je sa drugim proizvodima za kosu?

Danas postoji mnogo preparata ili losiona za kosu koji mogu pomoći kod bilo kakvih problema sa opadanjem kose. Ovi preparati podstiču ponovni rast kose, ali samo ako se dobro reši osnovni problem (nedostatak hranljivih materija, vitamina, hormonska neravnoteža…). Medicinski rastvori na bazi minoksidila namenjeni su hroničnom gubitku kose. Ovaj vazodilatator povećava cirkulaciju krvi u folikulima, ali efekti često nestaju kada prestanete da ga uzimate.

Објава коју дели KLIPPESTUEN Z - FRISØR - KBH (@klippestuenz)

Kozmetički sprejevi i losioni bogati vitaminima i biljnim sastojcima su prijatniji, ali rešavaju samo specifične probleme i ne moraju nužno da pomažu kod svih problema. U salonima se prodiranje aktivnih sastojaka losiona poboljšava mikroiglicama valjkom koji otvara mikrokanale u skalpu, a zatim i tretmanom kiseonikom.

Gubitak kose: koje su mogućnosti u estetskoj medicini?

Mikroinjekcije koje se „zabadaju” u kožu glave, odnosno mezoterapija, podstiču ponovni rast kose, možda čak i efikasnije od losiona, jer se hranljive materije ubrizgavaju direktno u koren kose. Poznata je i tehnika „strip”, koja se izvodi pod lokalnom anestezijom, a koja se sastoji od uklanjanja „trake” kose sa kritičnog područja da bi se ponovo implantiralo oko 4.000 folikula nove kose. Tehnika transplantacije kose FUE (Follicular Unit Extraction) je lakša, ali je namenjena ženama koje imaju samo malu površinu za popunjavanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.