AKI RAHIMOVSKI JE PRE 4 GODINE PREŽIVEO MOŽDANI UDAR: Ova bolest ima fatalne posledice

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2022, 16:54

AKI RAHIMOVSKI JE PRE 4 GODINE PREŽIVEO MOŽDANI UDAR: Ova bolest ima fatalne posledice

Obožavaoci su mu nakon moždanog udara svakodnevno, preko društvenih mreža, pružali ogromnu podršku

Pevač i frontmen grupe "Parni valjak", Aki Rahimovski, preminuo je danas, 22. janura, u 67. godini, objavljeno je na zvaničnim stranicama benda.

Aki je polovinom 2018. godine imao blaži moždani udar

Prema nezvaničnim informacijama, Akiju je pozlilo rano jutro.

"Pozlilo mu je danas ujutro, završio je u bolnici u Novom Mestu. Pre sat vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su mi javili da je preminuo, ne znamo još uzrok smrti", izjavio je Akijev menadžer i prijatelj Damir Osredečki za 24sata.hr.

Zdravstveno stanje Rahimovskog ozbiljno je bilo narušeno pre nepune četiri godine kada je imao moždani udar. Svi zakazani koncerti "Parnog valjka" su otkazani, a njegovi prijatelji i članovi benda tada su objavili da se pevač bolje oseća, ali da je potrebno vreme da se oporavi.

I zaista, Aki je promenio životne navike i držao pod kontrolom svoje narušeno zdravlje.

"Sada je sve u redu, pa vidi se po meni, promenio sam životne navike, iskreno teško, ali zaista će biti sve okej", rekao je svojevremeno.

Moždani udar, odnosno šlog je opasno stanje koje može da pogodi i sasvim zdrave ljude, upozoravaju neurolozi. Reč je o neuroškom deficitu manjeg ili većeg stepena koji traje duže od 24 časa a nastaje usled oštećenja krvnih sudova mozga, usled čega je ishrana mozga kiseonikom i hranljivim materijama otežana ili u potpunosti onemogućena. Ovo stanje, ukoliko se ne reaguje na vreme može imati fatalne posledice i završiti se smrću.

Postoje dve vrste moždanih udara - ishemijski i hemoragični. Prvi se javlja u 80 odsto slučajeva i može biti uzrokovan vaskularnom okluzijom, embolijom i sistemskom hipotenzijom. Lekari upozoravaju da neprestani i nekontrolisani unos tableta može da izazove sistemsku hipotenziju.

Sa hemoragičnim moždanim udarom, koji se javlja u 20 odsto slučajeva, javljaju se cerebralne hemoragije. Nosi veću opasnost od ishemijske, a može biti uzrokovan uzimanjem lekova za razređivanje krvi i puknućem aneurizme, obajšnjavju neurolozi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.