У Нишу обележена годишњица првог нацистичког бомбардовања из 1941. године

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 15:21

У Нишу обележена годишњица првог нацистичког бомбардовања из 1941. године

У Нишу је данас обележена годишњица првог нацистичког бомбардовања у Другом светском рату, у којем је 400 становника изгубило живот а преко 500 рањено.
Помену и полагању венаца присуствовали су градоначелница Ниша Драгана Сотировски, њена заменица Душица Давидовић. Као и командант >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Копнене војске, генерал-пуковник Милосав Симовић и начелник нишке полиције Јовица Стојменовић. Фото: Танјуг/Димитрије Николић Председник скупштине СУБНОР-а Града Ниша Видимир Вељковић рекао је на обележавању годишњице нацистичког бомбардовања из 1941. године да млади треба више да знају о страдањима Ниша кроз историју и да о томе треба више говорити.
„Ниш је у историји много страдао, то млади треба да знају и да би се више поштовало, у овом тренутку треба далеко више и говорити. Јер Ниш је слободарски град, и вечно ће такав остати“. Поручио је он поводом обележавања 8. априла.
Вељковић је подсетио да је бомбардовање у коме је учествовало 40 бомбардера и 20 ловачких авиона почело ујутру. Дејством пре свега по железничкој радионици у којој је радило 1.000 људи.
Рекао је да је реч о суровој одмазди Хитлера у којој је поред жртава било и порушених зграда.
Вељковић је подсетио да је током Другог светског рата Ниш био најбомбардованији град у Србији а и у бившој Југосалвији.
Рекао је да је у дејствима савезничке авијације по немачким објектима у Нишу 1943. и 1944. године погинуло 1.800 Нишлија а преко 500 је рањено.
Kancelarija za KiM: Još jedan Srbin priveden na Jarinju

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Нишу обележена годишњица првог нацистичког бомбардовања из 1941. године се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.